1360582393
Принципно страняща от медийни изяви, Карина Караиванова направи сериозна грешка дни преди да оглави комисията за финансов нодзор.

Трите пи-ар гафа, с които Карина Караиванова поема КФН

С 0:3 още от съблекалнята ще започне мандатът на новия председател на Комисията за финансов Карина Караиванова.  Това няма да е заради съмнения в компетентността й, а защото заместник-министърът на финансите (все още е такава) подцени невярна информация за себе си и допусна тя да се тиражира в медиите без най-елементарно отричане. Когато все пак се наложи да реагира, тя го направи по най-недодялания начин.

Става дума за плащания от Корпоративна търговска банка към фирми, в които съпругът й притежава миноритарни пакети от акции. Толкова малки, но все пак достатъчни че да дадат повод на фонда за гарантиране на влоговете да оповести плащанията. Фондът обаче оповести информацията по толкова (меко казано) тъпанарски начин, че информацията му внушаваше лично обогатяване на заместник-министърката и семейството й.

Информацията в този си вид стана достъпна още през февруари като почти никоя от сериозните медии не я отрази. Тревожното не беше наличието на средства, в политиката има доста богати хора. Тревожно бе, че богатството не е отразено в декларациите, които Караиванова подава пред сметната палата.

Не знам, ако някой колега е звънял във финансовото министерство за техния прочит на тази информация и е получил обяснение, своевременно. Такова не бе публикувано и накрая репортер на ПИК попита Карина Караиванова за какво точно става въпрос. Тя от своя страна се тросна и отказа да говори.

Дотук гафовете са два

Първият, че Караиванова допусна невярната информация да заживее собствен живот и да провокира подобно питане. Отделен въпрос е, че питането можеше да се направи много по-рано и това само доказва грешката за пренебрежението, с което новината бе подмината през февруари.

Вторият гаф бе, че Карина Караиванова се държа лошо с репортерката на ПИК.  Агенцията на Недялко Недялков е последното, което ще ми хрумне, ако някой ми поиска пример за качествена журналистика, но ако журналист се изправи с лицето си и зададе въпрос на политик, той не може да го подмине, по начина, който Караиванова демонстрира. Освен ако журналистът вече не е доказал своята необективност. В конкретния случай ПИК са изключително последователни в омаскаряването на заместник-финансовия министър , но не и със статии, подписани от Ива Николова.

И след всичко това идва третият гаф. Той се състои във вчерашния брифинг, който даде председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя поясни как точно Караиванова е заслужила да попадне в информационния масив, оповестен от синдиците на КТБ, като в същото време не е извършила нищо нередно с конкретното си действие. С този обяснителен режим Менда Стояноваиздигна новината на ПИК до тема с национално значение въпреки, че други не подеха историята с гаф номер 2.

Повече от очевидно е, че в политическите среди има отношения, които не могат да бъдат повлияни от лош медиен образ. Навярно точно по тази причина Карина Караиванова си е повярвала, че може да отсвирва журналисти, като след това й се размине. Все пак може би само след часове тя ще се сдобие с шест-годишен мандат и ще стане непоклатима на поста си, а преди това има пълната подкрепа на ГЕРБ.

Поодобна стабилност обаче е като къща от карти. Достатъчно е само една да бъде изтеглена, например финансовият министър, Бойко Борисов, или Менда Стоянова да оттеглят подкрепата си за Караиванова и какъвто и да било публичен пост ще й се види като ад. Особено при сегашната медийна среда.

Tags , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>