slavi
Шоуменът е бил приятел, или е подкрепял почти всички водещи политици, а след това се е отричал от тях.

Слави най-вероятно влиза в политиката. Ето на какъв човек трябва да повярваме

„Трябва да ометем всички, след което да възстановим демокрацията“, каза един от сценаристите в  „Шоуто на Слави“ снощи, след като  Конституционният съд реши три от въпросите на шоумена да не бъде подлаган на гласуване на референдума на есен. „Конституционният съд ме дразни и с разни други субекти ме тикат към нещо, което не искам да правя“, пък заяви самият Трифонов тази сутрин в сутрешния блок на Антон Хекимян. На човек не му е трудно да събере две и две и да разбере, че някой опитва да получи три, тоест, че този път Станислав Трифонов най-вероятно сам ще се кандидатира под някаква форма да влезе в държавното управление. Нека обаче прегледаме каузите, които той е подкрепял през годините и да се запитаме готови ли сме да му повярваме.

През 2005 година Станислав Трифонов обявява, че Ахмед Доган е много мъдър човек и не е нещо лошо за България:

 

„Аз го познавам. Познавам го може би от 15 години. Моето откровено мнение е, че господин Доган е един изключително мъдър човек. Аз не съм нито анти-ДПС, нито за ДПС. Аз съм „анти-“ и за определени личности. Такъв ми е характерът. Нито съм адвокат на Доган, нито нищо. Той казва истината. Единственият политик, който се осмели да каже истината. Дали това е изиграло роля да активизира една голяма част от българите, които са негативно настроени към това, че той е турчин, а не към това, че той е интелигентен – може би е изиграло такава функция. Не ми харесва освен това цялата тази терминология, че еди кой си е турчин. И Бойко Борисов я прие. Той е турчин и затова е лош. Хе-хе. Аз може би съм лош, защото съм висок. Или защото съм без коса. Не ми харесва това!Иначе, аз пак казвам, Доган е различен политик, той си има неговите добри и лоши страни, аз обаче не мисля, че той е нещо лошо за България. Или пък поне не е по-лошо от това, което представляват останалите. Не го защитавам. Но по принцип ми е симпатичен. Наистина. Защото съм говорил с него. Всичко, което ви казвам, е на базата на лични контакти. Аз не мога да преодолея личното.
Не знам дали това изречение го е изпуснал, или го е казал нарочно. Като цяло беше извадено от контекста и като извадено от контекста звучеше гнусно. Според мен за България е добре да има повече свестни, честни хора, които да се вълнуват от благоденствието на народа. Такива няма. Вероятно Доган не е такъв политик, но знам, че и другите не са.”

Думите на Трифонов идват, след като Ахмед Доган си е признал в ефира на неговото предаване, че ДПС има обръчи от фирми, каквито имали и другите партии. Още си спомням това предаване. Дори и аз самият си казах „евала за откритостта на Доган“, но не отидох да гласувам за него и на създадох електорални нагласи в негова подкрепа.

Шокираща е лекотата, с която Слави Трифонов гласува доверие на някого и след това го оттегля, без да признае грешка.

Шест години по-късно, през 2011 година Станислав Трифонов  вече преди президентските избори подкрепи открито кандидатурата на Меглена Кунева. Това стана с неин гастрол в предаването му и личното изразяване на подкрепа за бившата еврокомисарка. Днес Меглена Кунева, както  между другото и преди това, е нарицателно за нагаждачество, консумация на властови облаги и хлъзгаво  говорене, от което  хората да не разбират нищо, освен, че някой ги мотае. Не е ясно обаче как и защо Станислав Трифонов реши да подкрепи кандидатурата й за президент, след като тя вече бе известна с отрицателните си черти, които днес и той вече признава.

Времето  минава и през април 2015 година Слави Трифонов посвещава ефирното време на едно свое предаване да интервюира Герман Костин. Човекът, който днес е обвиняем за убийството на едно малко детенце. Да се дадат десетки минути ефирно време на човек да обяснява, че не е извършил конкретно престъпление, предполага че Трифонов трябва да пали свещ за оправдателно отсъждане, или ще трябва да признае пред цяла България е позволил на едно чудовище да обяснява, че е добър човек .

Дотук виждаме, че Станислав Трифонов е човек, който користно, или поради неблагоразумие дава доверието си на личности и каузи, от които след това сам се отрича. Не става дума дали Кунева  е добър политик и дали Доган е добър политик. Става въпрос, че Станислав Трифонов е готов да  гласува доверие, което след това сваля с голяма лекота.

Да се гласува за Слави Трифонов е като да се купи ветропоказател с очакването да служи като компас.

Та какво може да означава евентуално влизане в политиката на Слави Трифонов? Ами например, че в определен етап от мандата си ще убеждава обществото, че е добре да сме със САЩ да речем, а в следващ, че трябва  да сме с Русия. Или, че ще подкрепя плоския данък, а след това ще се обяви за прогресивен. Че ще обещае социална държава, а когато се наложи вдигане на данъците, ще посегне първо на ДДС и то без да компенсира най-бедните за административно създадената инфлация.

Не е нещо невиждано и за сегашната  политическа класа, но притеснителното в случая е друго. На властови позиции ще е той и някои от неговите сценаристи. А те са чиста проба пенкилер интелектуалци. Всъщност дори псевдоинтелектуалци, защото първият признак, че човек е интелигентен, предполага да си знае нивото на некомпетентност и да се въздържа от опити да бъде фактор в неща, от които нищо не разбира. С това не се отрича правото им на изразяване, което употребяват доста свободно всяка вечер, но се напомня, че с думите си влияят на аудитория от стотици хиляди.

Днес се къса снимката на президента (имат право) , след това се обяснява, че 700 000 души съставляват всички имащи право  на глас и отъждествяването им с единствени изразители на националния суверенитет. Това вече не е вярно и е дори опасно. Освен тези 700 000 души, подкрепили референдума на Слави, стоят още близо три милиона  българи, имащи право на глас. И фактът, че те не са подкрепили референдума, най-вероятно означава, че са против него.

Един ден Слави трифонов ще се яви на избори. И гласуването за него, ще е играе ролята на преброяване на глупаците.

Пискливостта  на покемоните (пардон, сценаристите) около слави е нищо повече от провеждане на кампания, за нещо, което ще се случи. В момента просто опитват да настроят по-голяма част от обществото към антисистемния играч Станислав Трифонов. Когато Бойко започне да се  износва, национал-популизмът на Трифонов ще встъпи в длъжност с гръм и трясък.

Между  другото, добре е да си припомним, че някога Станислав Трифонов беше приятел и с Бойко Борисов, а днес е бард на антигерберските настроения. Сервилността му към Георги Първанов и Красимир Гергов, показва поливалентност и готовност за заигравка и с лявото политическо пространство. Как така е възможно да си бил приятел с всички, да си подкрепял практически всеки и след това да претендираш, че имаш визия и от теб става нещо.

„Може би съм  курвата със златно сърце“, каза Шон Конъри в „Недосегаемите“.

Tags , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>