Grisha
В действията на Гриша Ганчев няма нищо нередно, незаконно, или неетично. Единственото, за което някои фенове могат да го укорят, е че не дава десетки милиони левове за спасяване на сегашното юридическо лице. Но право да отправя такива критики има само човек, който може и е готов да извади подобна сума от джоба си. / Снимка: БГНЕС

Идеята на Гриша Ганчев за ЦСКА – ново юридическо лице и старите традиции

Вече е потвърдено – Гриша Ганчев не иска да купува стария клуб ЦСКА с дълговете му, а да усвои популярността на клуба, като прикачи славата и емблемата му върху ново юридическо лице. Изкупуването на дългове от стария клуб, за което стана през лятото, е само начин олигархът да постигне водеща позиция в събранието на кредиторите и така да наложи синдик, който да управлява процедурата по несъстоятелност по най-добрия за Ганчев начин.

На среща с привърженици бизнесменът е обявил, че вариантите, над които той възнамерява да работи са два – да се основе ново юридическо лице, което да купи символите и историята на фалиралия клуб, или някой съществуващ отбор от „А“ група да стори същото нещо. Вариант, ловешкият бизнесмен да налее десетки милиони левове за спасяване на сегашния отбор, не съществува.

В това няма нищо лошо. Човекът прави бизнес и едно от правилата на бизнеса е нещата да се получават с възможно най-малко разходи. Сърдечните пориви движат литературни герои като Жан Валжан и Граф Монте Кристо да откупуват чужди дългове, но това тук е реалността. И в действията на Гриша Ганчев няма нищо нередно, незаконно, или неетично. Това си е чист бизнес. Друг въпрос е, че срещу инжекция от 30 милиона лева, сегашният клуб също може да бъде спасен, но очевидно кандидати липсват.

Едно трябва да е ясно – в условията на ново юридическо лице, единственият носител на традициите, който може да вдъхне на новия отбор духа и усещането, че става дума за ЦСКА са привържениците. Те са онова, което никой закон не закрепостява към конкретно юридическо лице. И е факт, че ако планът на Гриша Ганчев се реализира, между стария и новия клуб ще има бразда, без значение дали напред ще продължи нов клуб, или „Литекс“ ще промени името си. И единствено привържениците могат да изградят мост върху браздата.

Tags , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>