Govt_Office

Провал и на държавата, и на обществото

Кризата, която предизвика опитът за реформиране на силовите министерства, далеч надхвърли техните граници. Тя показа липсата на доверие и синхрон между отделните министри, склонноста на едни да се месят в ресорите на други, които нямат визия и кураж. Показа още страха на премиера да действа и неспособността на обществото да действа като такова. Накратко – видя се провал както на държавата, така и на самото общество. Ето ги и конкретните провали.

Бойко Борисов

Негов е най-големият провал. След 4 години начело на оперативното ръководство на МВР и след 5 години начело на изпълнителната власт, състоянието на полицията не е мръднало.

Владислав Горанов

Провали се да покаже истинските си качества и да привлече обществото на своя страна. От промените в пенсионната система, до реформирането на силовите структури Владислав Горанов можеше да оповести публично мотивите си, да каже какви проблеми адресира с тях, какво остава необхванато и да седи зад идеите си. Със своя стил да внася законопроекти в 12 без една минута, само настройва хората, но не срещу себе си, а срещу идеите си.

Румяна Бъчварова

Тя се провали като вътрешен министър. Ако си беше на мястото, тя самата щеше да предложи толкова реформи, колкото смята, че трябва да има в министерството й. Фактът, че не предложи нищо, а остави инициативата на финансовия министър да впише политики в нейния ресор, показва че нещо й липсва – визия, кураж, или и двете. Това, че пост фактум подкрепи инициативите на финансовия министър, само доказа, че тя е пропуснала момента и е трябвало друг да встъпи в нейната роля.

Румяна Бъчварова се провали и в държанието си по време на кризата. Най-видимо това беше в сряда в парламента, когато от най-високата трибуна в държавата с полуистеричен тон тя нападна лидера на левицата Михаил Миков за някакви финансово необезпечени разходи. Може би е добре министърът на вътрешните работи да си припомни, че в системата на публичните ни финанси единствените пари, които влизат от специален източник и излизат със специално предназначение за конкретен разход, са европейските средства. Всички останали средства попадат в обща хазна. Увеличението на разходите за сектор „сигурност“, което левицата и ДПС направиха с актуализацията на бюджет 2013 беше финансово обезпечено, защото вървеше с признаването на по-висок дефицит и увеличаване на тавана за новоемитиран дълг. Бюджетите на кабинета „Орешарски“ и съответните им разходи за отбрана и сигурност са толкова финансово необезпечени, колкото необезпечени са и бюджетите на кабинета „Борисов“ със съответните разходи за отбрана и сигурност.

Ако обаче провалът изисква само отговорност, има нещо, за което се носи и вина. И Румяна Бъчварова (както и редица други вътрешни министри) е виновна за безотговорността, с която допуска като знае какви са дефицитите на системата, да приеме подобен бюджет да се внесе в парламента.

Христо Иванов

Провали се и даде повод на финансовия министър да прави политики в ресора му.

Николай Ненчев

Провали се и даде повод на финансовия министър да прави политики в ресора му.

Полицаите

Провалиха се да покажат, че са нещо повече от каста, която си пази тесните интереси. Останали без екипировка, консумативи, техника и гориво, те се сещат да протестират само, когато се заговори и за социалните им придобивки и щатовете в министерството. Това е позволено на общи работници в някой склад. Пазителите на държавността трябва да показват загриженост не само, когато става дума за социалните им придобивки. Провалят се и заради толерантността си към техните недостойни колеги, чиито грешки се прикриват (не винаги и по правило, но все пак примери има).

Обществото

Провали се, защото допусна противопоставяне между различните съсловия – полицаи, лекари, учители. Всеки, който разсъждава, чия функция е по-важна – на полицаите, на лекарите или учителите и смята, че едно от тези съсловия трябва да бъде над другите, е част от проблема, а не от решението. Видя се и склонността наа всеки да поставя себе си в центъра на вселената и да смята, че ако той протестира за някаква кауза е оправдано да се блокират улиците на София, но когато други протестират не е.

Провалени, или платени са онези активисти, които подклаждат хората да скачат срещу полицаите, защото били били хора по време на гражданските протести. Държавата освен всички други свои характеристики, се нарича държава и защото има монопол върху институциите за принуда. Точно заради това тя поддържа и структури от експерти по насилието, които в модерните времена са полицаите и военните. От тях се очаква да служат на формалните представители на държавата, без значение дали това са Пламен Орешарски, или Бойко Борисов. Затова и никой не може да се сърди на полицията че е биела, ако го е правила по заповед на държавната власт. Всеки който е склонен да обвинява полицаите за това, просто няма зрялостта, която се иска от образован възрастен човек.

Накрая, обществото се провали и защото не осъзна, че финансовото преструктуриране на структурите за отбрана и сигурност е процес, който не трябва да има общо с отстраняването на корумпираните и повишаването на оперативната ефективност на структурите. Докато двете неща се обвързват, прогрес няма да се постигне. Политиците обаче няма да разкъсат омагьосания кръг, докато обществото не го поиска от тях.

Tags , , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>