slavi
Всеки човек има права, но те свършват там, където започват правата на другите. Добре е Филип Станев да си припомни принципите за устройство на държавата.

Сценаристи на Слави го обърнаха на келешлък

Случило се така, че един великотърновски катаджия, легендарен със своята принципност и неподкупност, в средата на 90-те спрял Дони и Момчил за превишена скорост. „Старши пусни ни, ние сме Дони и Момчил и бързаме за участие“ помолила една от звездите. На това полицаят отвърнал: „Абе ей, келеши с келеши, аз на баща си отнех книжката с вас ли ще се церемоня“. Тази история, или може би анекдот, няма потвърдена автентичност и не претендира да е истина. Тя обаче звучи хубаво и много напомня за нелепостта, с която някои от сценаристите на Слави Трифонов и едноименното му шоу опитват да диктуват развитието на политическия живот в България. Показва и реакцията, която на моменти заслужават да получат.

Последната изцепка беше снощи, когато Филип Станев скъса в ефир снимка на президента и заяви, че Росен Плевнелиев не бил негов президент. Имало 700 000 души, подкрепили подписката за референдума и Народното събрание, държавният глава, и Конституционният съд нямали право да игнорират волята на хората. Нищо не се казва за останалите близо 7 милиона българи и техния отказ да подкрепят подписката на шоумените. Не се казва, че институциите балансират между интересите на различните групи и ако тези 700 000 души имат права, то другите седем милиона също имат права и институциите са длъжни да пазят и техния интерес.

За капак на всичко, пристъпи се и превантивно към онази популярна наказателна акция, която медиите предприемат, когато парламентът гласува нещо непопулярно. В ефир бяха  показани снимките на конституционните съдии, които днес трябва да решат, ще разглеждат ли сигнала на президента, или не. Едно от усещанията, които редколегията създаде е настояване Конституционният съд да се съобрази с хората, поставили подписите си за референдум и да не коментира дали някои въпроси са противоконституционни. Ето така, да се знае. Кой утре може да заслужава линч, да се късат и неговите снимки, а защо не и по него да се хвърлят камъни.

Сега се очаква Филип Станев да обяви кой е неговият президент, да обяви територията, върху която ще се простира държавата, от която той е част, и да видим що за хора и колко ще го последват. Това не е навлизане на шоуто в политиката. Това е навлизане на келешлъка в политиката. Актът на Филип Станев можеше да изглежда силен, ако вече не бяхме виждали публично подстригване нула номер, и ако не се случва всеки почивен ден да наблюдаваме как футболисти оспорват съдийските решения. Келеши.

Tags , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>