BB_Rizova
Не вярвайте на този човек, когато говори за икономика и финанси, а може би и за други неща.

Бойко Борисов отново лъже

Информирането на обществото за лъжите, които изричат високопоставените политици, е една  от централните мисии на този блог. И доколкото министър председателят показва склонност системно да лъже за икономическата политика на кабинета си и като цяло за българската икономика, той ще продължава да вдъхновява нови публикации по адрес на личната му почтеност. Ето  и последният премиерски залп с фактологически неверни твърдения.

„Да цитираме Орешарски или Гечев, които преди 96 г. фалират държавата, пенсиите станаха 3 долара на месец, да си разваляме празника с тези лица. Когато лъжеш безобразно и манипулираш не е хубаво“, уточни премиерът. Борисов поясни, че фискалният резерв е 11 млрд. и 500 млн. лв. По думите му тези средства стоят, за да гарантират финансовата ни система. „Получих го на 3 млрд. и нещо. Аз не се връщам към това време, а те искат да се върнем и да си говорим пак. При мен банка, да пази Господ, не е фалирала, при мен всичко расте”

 

Така агенция „Фокус“ предава вчерашното интервю на премиера за радио „Фокус“. Доколко обаче думите му са верни? Справка с фискалния резерв към 31 юли 2014 година показва, че той е бил 8.2 милиарда лева. Това уточнение се прави, за да стане ясно какъв е бил размера, когато правителството на Пламен Орешарски отстъпва на служебния кабинет „Близнашки“. Дневните колебания в резерва не се гледат, защото при тях има силна цикличност и тя не зависи от конкретното правителство, което е на власт. Когато правителството на Борисов поема караула от Георги Близнашки в началото на ноември 2014 година, резервът е бил около 7.5 милиарда лева (по данни към 31 октомври).

Погледнати по този начин, данните изкушават всеки трезво мислещ да  попита: какви три милиарда е заварил Бойко Борисов? И ако той и екипът му от пи-ари не измислят нещо  убедително, ще излезе, че премиерът лъже, още веднъж. Освен ако от радиото и впоследствие агенцията не са объркали тотално думите му. Това обаче не е централното ни допускане, защото най-краткосрочната история помни няколко примера за лъжи на министър  председателя.

Премиерът Бойко Борисов излъга, когато каза, че през 2015 година са събрани три милиарда лева от пресечена контрабанда. Премиерът Бойко Борисов излъга, когато  заяви, че при  второто си правителство  държавата тегли нови заеми само за да изплаща стари задължения. Премиерът Бойко Борисов излъга и по националната телевизия на Разпети Петък, като обясни, че увеличението на приходите за първите месеци на  годината също се дължи на пресечена контрабанда. Интересно  е този човек  наистина ли вярва в Господ, след като си позволява да лъже  на  едни от най-сакралните дни за християните. Дали не лъже и за вярата си?

Как е в Англия

Всеки път, когато в България  премиерът излъже, нормалният човек се гневи, че повечето журналисти мълчат и изпълняват ролята  на стойки за микрофони, или пък благоговеят от възможността да поприказват с министър-председателя. Това  просто не  е журналистика. Това е слугинаж, който няма нищо  общо с нормалните журналистически стандарти. В една държава с много по-големи традиции както в политиката, така и в журналистиката подобни гафове не биха се разминали на който  и да е държавник.


Ето само един последен пример за наградата която получава бившият премиер Тони Блеър от коментатора и сатирик Джонатан Пай:

Видяхте ли интервюто му от миналата седмица? Когато заяви, че председателството на Джеръми Корбин (на чело на лейбъристката  партия) е много опасен експеримент?  Наистина? Да имаш социалист начело на привидно социалистическа партия, или да лъжеш обществото и да въвлечеш държавата в катастрофална война в Близкия изток. Той (Тони Блеър) е социопат, и е лъжец.
„Виждал съм твърди доказателства за наличието на оръжия за масово унищожение“. Къде ги видя? Доколкото знам Джеръми Корбин е отговорен за нула причинени смъртни случая, а Тони Блеър за половин милион. И след това напуска премиерския си пост и прави милиони като пратеник за мир по въпросите  на Близкия изток… Блеър излъга за католическата си вяра. Лъга през целия си премиерски мандат. Според неговата вяра, той отива право в ада, след като приключи земния си живот. И това е най-хубавата новина, която съм чувал напоследък.

Ако приложим същата критичност към Бойко Борисов, въпросите, които всеки нормален журналист с достъп до министър-председателя би трябвало да зададе са следните:

Иззехте 3 милиарда от контрабанда? Защо не ги изземахте в първия си мандат? Защо сами създадохте контрабандата, вдигайки акциза върху цигарите много  над изискваната стъпка?

Как ще обясните, че от трите милиарда ръст на приходите (евентуално иззети от контрабанда) 800 милиона са преведени от бюджета  на Европейския съюз? Европейският съюз ли са контрабандисти?

Как ще коментирате, че от увеличените бюджетни приходи за 2015 година едва милиард и половина са увеличени данъчни приходи?

По ваше време не били фалирали банки? А как ще коментирате доклада на „Аликс партнърс“, че източването на КТБ се е случвало между 2009 и 2013 година, тоест през целия ви мандат?

Как ще коментирате публикацията на „Капитал“ от март 2013 година, която съобщава, че кредитите към свързани лица на КТБ са надхвърлили капитала на банката още докато вашето правителство беше на власт?

Как ще коментирате, че Менда Стоянова, Владислав Горанов  и вече дори Десислава Атанасова не потвърждават вашето обяснение за фалита на Корпоративна  търговска банка?

Най-важният въпрос би бил следният:

Чувствате ли се неописуемо щастлив от това, че Пламен Орешарски беше  министър-председател по времето, когато неизбежният фалит на КТБ се случи, така че да се размие отговорността ви за ограбването, което  се случи, докато вие бяхте  на власт и вие лично отстоявахте субсидирането  на Корпоративна търговска банка с поддържане на депозитите от държавните фирми?

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>