plevnqta33
Не партийната принадлежност, а раболепието и натегачеството определят комсомолеца.

Същият морал, нов господар. Новите изтребители и комсомолците на САЩ в България

„Комсомолец“ не е само член на младежко комунистическо движение. „Комсомолец“ е нещо между диагноза и житейска стратегия. Цял живот се натягаш – пред началник, пред партия, пред външен господар. Ако някой бъде сменен, ти имаш репутация, на изпълнителен натегач и започваш да се натягаш на някой нов господар. Ако при комунизма за награда си получавал апартамент с предимство, автомобил с предимство, или някаква друга благина, днес го правиш за пари. Няма значение дали парите идват от обществена поръчка, европейска програма, или чуждестранен грант. Някой трябва да те е харесал за ентусиазираното раболепие и с властта си да е насочил към теб пари, които не му принадлежат. Последното преброяване на комсомолците се прави по  линия на новия изтребител за бойната ни авиация, чиято покупка в ГЕРБ се чудят как да саботират.
Активирани по команда, или просто обучени да се задействат сами, комсомолците излизат от дупките си като змии и гущери по Благовещение. Всички до един носят вода от десетки кладенци и прилагат кой от кой по-нелепи аргументи защо не трябва да се купуват шледските изтребители. Ако има добра новина, тя е, че за комсомолството като диагноза и житейска стратегия научават все повече хора. Никой от тях не води разговор по-същество  – неопитността  на „Грипен“ колко сериозен порок е. Имаме ли пари след десетилетие да сменим морално амортизираните F 16 с F35. Проблемът е, че когато пилотите се произнесат, кебиците трудно могат да ги оборят. Затова пък намират други щуротевини.

Та кои са новите комсомолци?

Един такъв „комсомолец“ по диагноза е президентът Росен Плевнелиев. Той между другото имаше късмет, защото натягането пред комунистическата партия приключи бързо и относително лесно се преориентира към евроатлантическите партньори. Днес бившият държавен глава се държи сякаш все още е на власт и усилено опитва да угажда на задокеанските си господари.

„Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а  да може да защити българския национален интерес”, каза той в началото на май пред Жени Марчева, която е най-интелигентната екранна подмазвачка на ГЕРБ. Интересно защо не го попита как се защитава национален интерес със купуването на самолет, който е на възрастта на миговете, които в момента ползваме и на цената на чисто новите „Грипени“.

Един друг комсомолец е Илиян Василев. Бивш посланик  на България в Русия, бивш шеф на „Делойт“ за България, и общо взето сламен човек, който се чуди как да уплътнява времето си на безработен с припечелване от американски грантове. Та според този гений на международните отношения, консултантската дейност и най-вече на безгръбначното натягане пред САЩ, проблемът на Грипените е, че … не са от САЩ. Манджата с грозде, в която изсипва хаотичните си аргументи можем да прочетем тук. Навярно човекът трябва да заслужи парите, които е взел основаният от него Център за балкански и черноморски изследвания. Някакви си 228 000 долара.

Друг такъв комсомолец е Бойко Ноев – министърът на отбраната във втората половина от премиерския мандат на Иван Костов. Този иначе интелигентен и недопуснал досега да се компрометира дипломат, също заприказва врели некипели, че изтребителят който България ще избере, бил спиран от производство. Само в рамките на работния ден човекът беше опроверган директно от шведската компания производител. Това  обаче няма значение – Ноев е изпълнил мисията си да създаде шум и неяснота. Остава само  да видим има ли награда и каква е тя. Някак си е трудно за допускане, че такива хора се правят на маймуни за без пари.

Давайте, господа комсомолци. Пребройте се, и се самообезвредете, защото хората не са глупави и умеят да преценяват, когато някой им говори врели некипели за вечната дружба. Има няма 45 години се е набивал примерът в народопсихологията ни. Вие сте  същите, само че към червеното знаме сте добавили и няколко бели раета.

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>