644651_10151377952934902_49884781_n
Третомартенският ръгби мач на „Лъвовете“ и „Хайдутите“ е уникално събитие, обединяващо играчи от различни отбори и техните семейства, към което са поканени да се присъединят всички хора с празнично настроение и интерес към спорта. / Фотограф: Мария Яцино

Ръгби мач между „Лъвовете“ и „Хайдутите“ по случай Освобождението

За осма поредна година Българското ръгби общество ще отбележи деня на Освобождението – 3-ти март с мач между сборните отбори на „Лъвовете“ и „Хайдутите“. Двубоят се организира от  столичните клубове „Варварите“ и Murphy’s Misfits, но се посещава от играчи на почти всички други български отбори. Мачът е нещо като умалена версия на прочутото мъжко хоро в Калофер, защото целта му е да обединиява.

Съперниците в шампионата, които мерят сили в често брутални схватки, се събират и разпределят в смесени отбори според уменията и възрастта си. Традиционно, преди мача,  има музикална програма, изцяло съставена от възрожденска и патриотична музика.

374454_10151377953579902_2025483530_n
Снимка от празничния мач на 3 март 2013 г. / Фотограф: Мария Яцино

„В първенството може да сме съперници, но обединявайки се в сборни състави за този празничен мач, ние опитваме да последваме примера на онези български опълченци и всички чуждестранни бойци, рискували и жертвали живота си в името на българското освобождение“, казват по този повод „Варварите“.

В поканата си към онези, които все още се чудят как да прекарат националния празник, те уточняват, че събитието е отворено и за начинаещи ръгбисти, включително и за хора, които за първи път се докасват до спорта. Мачът започва в 13:00 часа на стадион „Белица“ в Костинброд (сборът за играчите е час по-рано). Входът за зрители е безплатен, като преди и след мача ще се даде възможност на най-малките зрители да опознаят играта.
rugby
Ръгби клуб „Варварите“ е създаден от състезатели на някогашния мъжки отбор „Меркурий“ и опитва да промотира играта като средство за поддържане на здравословен живот и възпитаване на морални и волеви качества. Клубът полага и основите на своя детско-юношеска школа, в която да учи подрастващите на най-новия олимпийски спорт.

Ръгби клуб Murphy’s Misfits възниква като обединение на български ветерани и чуждестранни граждани, живеещи в България, които са практикували джентълменския сопрт по-родните си места, но желаят да играят и по време на престоя си в България. Една от инициативите на
Murphy’s Misfits e традиционният есенен турнир по тъч ръгби, безконтактна версия на играта, подходяща за запознаване на начинаещи играчи. Всяка година състезанието е съпровождано от дарителска кампания, средствата от  които  са предоставяни на различни благотворителни каузи.

Tags , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>