Сигурно и в Министерство на финансите се случват нередности, от които нормален човек да се разболее. Но да се саботира смисленият му труд е държавническа безотговорност.
Когато отношението дълг към БВП мине 45% лихвените разходи ще започнат да подкопават фискалната стабилност, смята Любомир Дацов.

България има още максимум осем години за дългове и дефицити

България може да си позволи още около осем години на бюджетни дефицити, които да финансира с теглене на заеми. Това коментира бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов*. Причината е, че ако правителствата продължават да реализират дефицити, които да финансират с нови заеми, след осем години отношението на публичния дълг към Брутния вътрешен продукт, ще стигне 45%. Това е преломна точка, след която разходите за лихви, започват да подкопават фискалната стабилност, обяви той.

Коментарът на Любомир Дацов е важен, защото представлява първо публично изказано мнение, докога България може да си позволи плъзгане по дълговата спирала, в която се намира. Хроничното разминаване между приходите и разходите в държавния бюджет продължава вече осма година и макар дори финансовият министър да предупреждава за рисковете, които носят дефицитите, за тяхното ограничаване не се взимат сериозни мерки.

В интервю, което взех от него за списание „Икономист“, Дацов коментира, че чуждестранните фирми не кандидатстват за изпълнение на инфраструктурни обекти в България, защото са наясно, че няма да спечелят и отказват да влагат време и средства в подготовката на тръжна документация. Това е част от общото влошаване на бизнес средата, макар и да няма общо с отменените обществени пръчки.

ld1
Провежда се пълзящо покачване на данъчната тежест, смята Любомир Дацов.

Причина за тяхното спиране според Дацов е, че премиерът Бойко Борисов е осъзнал, че в обществото назрява критично отношение към множеството нередности, белязали управлението му и поради това е решил да демонстрира политика, удовлетворяваща обществените очаквания за почтеност.

Относно промените в данъчните закони икономистът коментира, че макар и данък „уикенд“ да съответства на философията, върху която е изградена данъчната система, той ще внесе несигурност за бизнеса.

Самият данък, както и по-старото решение на ГЕРБ да облага доходите от лихви по банкови влогове, според Дацов са форма на пълзящо покачване на данъчната тежест, която не може да остане скрита, но в същото време дава неудовлетворителни резултати.

Според икономиста, резултатите от борбата с контрабандата са преувеличени. Постъпленията растат заради подобряването на икономическата среда, но за това управляващите нямат принос, смята Любомир Дацов. В подкрепа на тезата си, той задава и риторичният въпрос, ако днес има борба с контрабандата, защо не е имало такава през 2010 и 2011 година, когато тя отбелязваше най-сериозен растеж.

Бившият заместник-министър на финансите коментира, че най-сериозните рискове произлизат от несигурността на международните пазари, а допълнителен проблем за България може да произлезе от Турция и Гърция, чиято нестабилност, може да засегне и икономиката ни.

*В момента Любомир Дацов е член на независимия фискален съвет, но конкретните коментари представляват личното му мнение, а не позиция на институцията.

Tags , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>