14263481322_e5d8619898_k
Интимността между университетски преподавател и студенка е нещо нередно, но не и невиждано. Изнудването "секс срещу взимане на изпити" е много по-сериозно провинение, но първо трябва да се докаже по безспорен начин. / Снимка: Mikan Am, Flickr.com

Секс скандалът в НСА, показан от „Господари на ефира“, не доказва злоупотреба с академична власт

Преди почти десет години професор Никола Колев ме обвини, че съм откраднал дребен актив на Националната спортна академия. Възмутих се, защото простакът не знаеше, че само на 100 метра от мястото, където се срещнахме, има спортен магазин и там още много като моята топка се продават за по 25 лева бройката. Затова, като видях, че „Господари на ефира“ са го изловили да иска секс от студентка (според твърдение на момичето – за да си вземе изпита), злорадо  се израдвах. След като изгледах първия репортаж от поредицата, посветена на „Кольо“, оставам дълбоко резервиран към качеството  на въпросната разработка и пълната й достоверност. Секс скандал има, но виновността също си има степени, а към момента той изглежда виновен само пред жена си.

Не става ясно каква власт има професор Колев над студентката и преподавателите от друга катедра, където тя има изпит.

Първата и най-сериозна причина за съмнения в работата на така наречените „господари“ е, че Николай Колев е от Катедра „Футбол и Тенис“, а студентката (бившата адреналинка Ваня) има да взима изпит по физиология, който се държи пред преподаватели от Катедра „Физиология и биохимия“. Какво търси студентка с проблеми около  изпита по физиология при професор от друга катедра? Възможните обяснения са три – била е нарочена от преподавателите по „Физиология“ и е търсила помощ срещу предразсъдъците им от по-висшестоящ. Кой обаче е Николай Колев? Той вече не е декан на треньорския факултет, към който спадат както Катедра „Футбол и тенис“, така и Катедра „Физиология и биохимия“. Тоест, той не може да разпореди на преподавателите по физиология да пуснат момичето. Може само да ходатайства за нея. Трети вариант е да се е предложил като  посредник, като вземе подкуп от момичето и след това го раздели с преподавателите й.

До тук записите показват единствено неприлично предложение, но не и изнудване, или злоупотреба с власт.

От записа, който бе излъчен снощи, става ясно, че на Ваня е било предложено да си вземе изпита и с пари, а не само чрез секс. До тук обаче имаме устен разказ на едно момиче за цялата прелюдия, който спестява искането на пари и не обяснява каква власт има Николай Колев, за да отправя неприличното предложение. За да бъде безспорна разработката на „Господари на ефира“, в следващите серии ще трябва да покажат, защо адреналинката зависи от  този професор и как той се е превърнал в незаобиколим фактор. Защото до момента виждаме как професор, при който Ваня няма изпит, си иска секс от нея. Ако той е обвързал взимането на изпита със сексуален контакт и по този начин е злоупотребил с властта си, ще е ужасно, но за момента има само разказ на момичето. Запис не е представен, а такъв е необходим. Или поне така направиха ВВС, когато уличиха Иван Славков във искане на подкуп.

Колев сигурно има жена и деца, които сега са травмирани, и за това може да се сърди единствено на себе си. Но за момента не сме видели злоупотреба с академична власт. Ами ако човекът има слаби ангели и лесно се подхлъзва? Ако е мислил, че става дума  за обикновен флирт с лека жена, без въобще да се говори за вземане на изпити? Ясно е, че „Кольо“ ще си понесе отговорността, както е ясно, че има различни степени на виновност. От това да му се прииска секс със жена, на която може да е баща, до това да е злоупотребил с академична власт, има голямо разстояние. И за да се докаже второто, трябва да видим повече от поканата за хотел.

Всеки, който е достатъчно дълго в журналистическата професия може да забележи, че продуктът на „Господари на ефира“ понякога носи полза на обществото, но често се прави непрофесионално, а понякога дори служи и за разчистване на сметки (репортажът за учебниците по себепознание, които студенти по психология, трябваше да продават на ученици, докато водят час на класния през 2008 г. е само един пример, в който мои близки бяха нападнати, защото се злепоставиха на лошата практика). В обществото обаче има сериозен брой хора, които не вярват нито в обективността, нито в професионализма на „Господари на ефира“ и за да бъде спечелено тяхното доверие, разказът на Ваня, с който започна материала за палавия професор, ще трябва да се онагледи с видеозапис.

Между другото, в първия си анонс за скандалния репортаж във фейсбук, от предаването представиха Николай Колев именно като за преподавател по физиология. Дали това е единствената грешка в процеса по подготовка и дали става въпрос само за грешка?
NSAАко имам дъщеря ще се притеснявам да има такива преподаватели, но и похотливите старци също имат право на справедлив процес.

Tags , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>