Smoskov
Очилата се очертават като единствена разлика между Симеон Дянков и Петър Москов.

Лъже ли Петър Москов за безобразията на чиновници в здравната каса?

Здравният министър Петър Москов обясни, че анонимни представители на лекарското съсловие са преговаряли с анонимни чиновници от здравната каса, за намаление на средствата с 60% за онкоболни и увеличаване на парите за операции на херния на корема. Точно, когато общопрактикуващите лекари започнаха протест срещу политиките на здравния министър, той и колегата му Владислав Горанов от Министерство на финансите намериха преизпълнение на бюджетните приходи, които да се предоставят за лечение на онкологични заболявания. Новината трябва да е страхотна, но малката стойност на допълнителните средства и контекста, в който се случва инициативата, на двамата министри намирисва много повече на активно пи-ар мероприятие, отколкото на управленско постижение.

Думите на Москов създават същата изненада, като при министъра на отбраната. Преди няколко седмици той обяви, че обмисля връщане на наборната военна служба във време, когато хората се питаха дали наистина е назначил проститутка на висок пост във ведомството си. Сега медиите не съобщават какъв ще е ефектът от допълнителните 12 милиона лева за лъчелечение и радиохирургия. За колко души ще стигнат, дали ще покриват цял курс на лечение, ще има ли разходи за болнично настаняване и консумативи, които пациентите сами ще трябва да доплащат. Просто едни 12 милиона лева повече. Не че не са нужни, но моментът и начина на поднасяне на информацията дават повод да се съмняваме в мотивите на министъра.

Една от най-елитните и високоплатени дейности на пи-ар специалистите е така нареченият спининг. Думата идва от английския език, и с нея някога се е маркирало преденето, а в днешно време смисълът й се обогатява и до разбирането за „извъртане на нечии думи, или образ“. Тоест хората, чиято работа е спининг и на запад са познати като спин-доктори имат за задача да извъртат думите, версиите, и въобще имиджа на своите клиенти, или шефове.

Ако министър Петър Москов иска да убеди обществото, че в момента не става дума за обикновен спининг на стойност 12 милиона лева, ще трябва да обясни кои са анонимните чиновници. Защото и тези 12 милиона лева, макар да изглеждат стъпка в правилната посока, с нищо не създават усещането за повече сигурност, ако бъдат изплюти на една кризисна пресконференция. Промяната на баланса между едни и други клинични пътеки е свързана с финансови разчети и с някакъв анализ, който изисква участието на хора. И оповестяването на имената им не е задължително да има характер на изобличаване. Може зад това да стоят и добри намерения. Ако пък става дума за своеволия, виновните могат да се накажат.

Нещата обаче отиват в посоката на неопределеността. Имаме добър министър, който е спрял нещо лошо. Освен това е осигурил допълнителни средства за борбата с рака, и ако общопрактикуващите лекари не го подкрепят, то значи са лоши. Също като договорите в чекмеджета, които свариха добрия Дянков неподготвен и през април човекът разбра, че бюджетният му дефицит е 3.7% от брутния вътрешен продукт, а не 1.9%, както смяташе няколко месеца по-рано.

Tags , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>