New-TV
За Нова Телевизия личното пространство вече няма никакво значение. Важна е само атракцията.

Нова Телевизия са садисти. Как да се пазим от тях

Един  от тестовете за младите журналисти днес е могат ли да предадат новина в рамките на 160 символа. 160, защото толкова е максимумът, който позволява „Туитър“. Например, ако трябва да разкажат „Ромео и жулиета“, ще звучи горе долу така: „Момче и момиче се влюбват, но фамилиите им се мразят и родителите не позволяват връзката, а младите се самоубиват“. По ми харесва обаче синопсиса на „50 нюанса сиво“. Би звучал горе долу така: „Мъж бие приятелката си, но тя няма против. Скарват се, но се сдобряват, а на мъжа бесовете му се успокояват“. Някак си е по-народно. От „50 нюанса сиво“ и традиционалистите в секса научиха, че в екстремните интимности има ключова дума, и когато единият от партньорите я каже, другият спира. Днес дори и конвенционалните медии се нуждаят от ключова дума за да спрат измъчването на обикновените хора, а практикуват занаята си като професионални садисти. Или поне Нова Телевизия.

Няма друго определение за политиката на новинарските й екипи. Тя е срамна, а в проявата на срамните практики се демонстрира упорита последователност и прилагане на всички нива. Спомняте ли си момичето от националния отбор по художествена гимнастика, което падна от балкона си, в опит вероятно да се самоубие. Задръстените от липса на въображение и креативност медии, цяло лято си запълваха ефирното време, страниците и другите платформи с информация за възстановяването й, разследване на евентуалните мотиви и преследване на вероятните виновници. Така момичето ще влезе в учебниците като първата личност, придобила чрез опит за самоубийство статута на знаменитост, или селебрити, както казват американците. Няма друга причина – не замина на олимпиада, не спечели медал, просто опита да се самоубие, изведнъж медийното внимание я превърна в публична личност.

Какво се обърка, та обикновените хора загубиха неприкосновеността върху личния си живот?

На теория публичните личности се ползват с по-ниска степен на защита спрямо обикновените граждани. Ако си политик, всички имат право да те следят. Все пак живееш от парите на данъкоплатците, а ако крадеш, пак го правиш от техните пари. Ако си звезда – всичко, отвъд професионалната ти кариера зависи от медиите. Футболистите тренират, но след това медиите са онези канали, по които скъпите им дрехи, парфюми и коли се виждат от хората и им носят допълнителни приходи от рекламни договори.

Ако сте певец, или обикновен бездарник, но сте намерили начин да преживявате от това, че сте известен, то имате дори по-голяма нужда от медийното внимание. Канят ви в тъпанарски телевизионни игри, коментирате реалити формати, давате акъл по всички въпроси и общо взето се легитимирате пред различни видове донори на финансови средства – работодатели, рекламодатели, пи-ари.

Едно момиче стана селебрити, не защото го желаеше, а защото докато лежеше в болничната стая лишените от неизброима много качества медии, просто го превърнаха в национално явление. И понеже го направиха знаменитост, си помислиха, че може допълнително да му се бъркат в личния живот, като се интересуват и от любовните преживявания. Да, точно това направи Нова Телевизия в третия ден на Рождество – 27 декември, Стефановден. Снимката по-долу казва достатъчно.

Screenshot_20161227-171025

За да не остане грам съмнение, че садизмът е последователна политика на Нова Телевизия, трябваше да изчакаме само пет дни до 2 януари. Тогава една от водещите теми на всички новинарски емисии бе ромката леля Гошка, която от бедна гурбетчийка се превърна в мултимилионер, печелейки от испанската лотария. След няколко месеца в неизвестност, навярно продиктувана от новия й социален статус и съпътстващите я рискове и опасности, Нова Телевизия „разкри“, че леля Гошка се е върнала в апартамента си.

Въпреки, че по целия свят се полагат грижи за защита на внезапно забогателите от тото и лотарийни игри, Нова Телевизия сметна, че това няма значение, заради нейния репортаж.

От интервюто с продавачката от тотопункта и научихме, че Леля Гошка е била стисната и не почерпила лелката дори с кафе. След като двамата сина на Леля Гошка обясниха, че не желаят да бъдат снимани, записът продължава само със звук но камерата е насочена надолу. Журналистката не желае да остави на мира хорицата, а пита ама защо. Какво става и така нататък. След малко, вече е отишла пред блока, в който живее леля Гошка да ни покаже семейното й гнездо. Аз бих казал че така насочва всички гангстери, които желаят да направят пари, отвличайки член на семейството й. Ясно, че сериозните мафиоти имат ресурс да научат това, но от няколко дни насам дори и пълните аматьори, като они, дето изрови ковчега на Чарли Чаплин, ще знае къде да търси Леля Гошка. Разбира се, журналистката не дава и пет пари за това (репортажът може да бъде видян с кликване върху снимката).

goshka
Първо правило на етичния журналист – дори и като ти кажат да не снимаш и ти отклониш камерата, да продължиш да записваш звука.

Хубаво, че в Испания полицаите не са със смачкано самочувствие, като мнозинството от българските им колеги и с любезен но твърд тон, казват на родната журналистка да се разкара. Спомням си за миг, как „топ репортерката“ на BTV Мариета Николаева при една престрелка премина полиейската лента, гонейки някой важен полицай за мнение. Как пък не се намери поне един патрулкаджия, да ги хване под мишница, нея и операторът и да им обясни, че са за арест и имат късмет, че само ги извежда отвъд обезопасения периметър.

Както  и да е, да се върнем на садистите от Нова Телевизия. Ключовата фраза, която синовете на леля Гошка не знаеха, че трябва да използват е: „Имаме право на личен живот, не желаем да бъдем снимани и записвани, а вие сте длъжни да уважите това, заради етичните правила, които твърдите, че спазвате“. След такава реплика дори свалянето на камерата, да записва само звук без картина, вече няма да бъде оправдано. Естествено, нали семейството на Гошка, нямат опит с медиите, та трудно могат да се досетят за това. А журналистите са доволни, защото създаденият видеоматериал запълни 4 минути на новинарските емисии.

Но дали това е само изцепка на амбициозна репортерка? Едва ли. „Ние вече знаем къде е Гошка, гледайте“ е встъпителната реплика на Виктор Николаев, водещ на сутрешния блок на 2 януари. Да, великият Николаев, който заедно с Ани Цолова зададе осем пъти въпроса „кой предложи Пеевски за шеф на Данс“, и същият Николаев, който заедно с Ани Цолова плонжира пред министър председателя Бойко Борисов, когато им гостува. Виждаме, че това е труд поне на един репортер в Испания, един оператор, монтажист, продуцент на емисия, водещ и по цялата тази верига не се намери никой, който да каже: „хора, не е редно“.

Какво точно прави от Гошка публична личност, за която да не важи защитата на личния живот. Има милиони, десетки милиони, но не е работодател. Куп съдби не зависят от нея. Не живее на публична издръжка. Не е певица, или спортист. Ясно е, че имат право, но с каква съвест Нова Телевизия се бъркат в живота на жената и семейството й? Както заключва журналистката Владислава Тричкова, Гошка и семейството й днес всички са безработни. Типично за роми нали. Дайте да ги напсуваме. Нищо, че са отишли на другия край на континента, да се трудят и да спазват законите. Това, че са милионери, не ги оправдава, че не работят. Типични цигани.

Чудесен репортаж, Нова Телевизия. Браво!

Моля ви, спрете с тези неща, от уважение към умните си и свестни колеги. Знам, че имате такива и на тях им е неудобно. Имате достатъчно продукции, тровещи мозъка, поне не замърсявайте информационните си емисии. Всъщност, все тая. Ако все още не поддържах имейл в АБВ, нямаше и да чуя за вашите платформи. Но навярно има и други хора, които не могат да се защитят от примитивната журналистика, която правите – и като зрители, и като потърпевши. Заради тях се вземете  в ръце.

Tags , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>