Без сервилност, няма израстване в губернията на Бойко Борисов.
Министър-председателят Борисов сигурно си мисли, че ако повтори лъжата за трите милиарда, иззети от контрабанда, тя ще стане истина, но се лъже. / Снимка: Европейска народна партия, Flickr.com

Вече е потвърдено – премиерът заблуждава за борбата с контрабандата

Министър председателят Бойко Борисов не казва истината за увеличението на приходите в бюджета и за борбата с контрабандата. Нещо повече, той не казва истината толкова много пъти, и то при условие, че фактите са публични, че всеки може да го обвини в съзнателно изопачаване на реалността. Лъгане, заблуждаване, спекулиране – всеки може да си избере дума според собствените предпочитания, но е факт, че министър-председателят на България не казва истината,  когато говори за изпълнението на бюджета, знае че не казва истината и продължава да казва неща, които нямат общо с истината.
Последният път, когато премиерът се похвали с успехи в борбата срещу контрабандата, той изтъкна увеличение на приходите с 3 милиарда лева. Средства, иззети от олигархията и контрабандистите, които днес се насочват за инвестиции и социална политика. „На стената“ е може би първата медия, която се усъмни, че ръководителят на българското правителство не казва истината. С публикация от четвърти септември миналата година бе показано защо приходите в бюджета не растат в следствие на борбата с контрабандата. След като миналата седмица Министерство на финансите публикува отчета за изпълнението на бюджет 2015, стана ясно с колко точно, управляващите преувеличават постиженията си.

И резултатът е потресаващ

Абсолютно доказано е, че така наречените успехи в борбата с контрабандата са преувеличени поне два пъти. Освен това има основание да се подозира, че реалното преувеличение е някъде между три и пет пъти.
Как се доказва това? Само от европейските структурни фондове България е получила 723 милиона лева повече в сравнение с 2014 година. От факта, че икономиката нарасна по-бързо, отколкото държавата прогнозираше БВП се оказа с 3.5 милиарда лева по-голям. Така приходите в бюджета нарастват с поне 800 милиона лева чисто пропорционално, без да има каквото и да било подобрение в борбата със сивата икономика. По този начин получаваме сумата от милиард и половина, увеличение на приходите, което със сигурност не се дължи на подвизи в съперничеството с олигархията.

Ако човек каже нещо не вярно веднъж, може да се е объркал, но ако го повтаря, то значи нарочно заблуждава хората.

Преди седмица за списание „Икономист“ допуснах, че приходите от ДДС също са били плод на договорки между държавата и някои големи данъкоплатци. Като аргумент посочих, че увеличението на постъпленията с този източник се дължи главно на януари 2015 година, което според мен е знак за прехвърляне на постъпления от декември 2014 към януари 2015. Сравнението показва, че месечното увеличение на приходите е 50% при сравняване на двата месеца, а ако се сравни януари 2015 с януари 2014 ще сеокаже, че повишението е повече от два пъти.

Други логични обяснение за подобен скок биха били мащабна инвестиция, или шок в потреблението, но такива не са отчетени нито от Националния статистически институт, нито от Българска народна банка.

И накрая, когато говорим за повишение на бюджетните приходи, трябва да си спомним, че през 2015 година имаше увеличение на минималната работна заплата и на осигурителните прагове, които от само себе си носят повече постъпления, а така сумата на допълнителните приходи, с източник различен от преборената контрабанда, надхвърля два милиарда лева. Хвалбите на премиера пък излизат поне тройно преувеличени.

Tags , , , , , , , , , ,
към цялата статия

5 thoughts on “Вече е потвърдено – премиерът заблуждава за борбата с контрабандата”

  1. Е пак се е объркал. Простете му за исказа. Важното е живота да лесен с песен. Бойко внимавай повечко да не се заяждат с теб.

  2. Хубавото на статията е ,че все пак признава увеличението на приходите!Е ВСЕ ПАК ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>