parliament

Марионетки взеха мнозинство в новосъздадения фискален съвет

Партийно предани пешки със съмнителна компетентност и още по-съмнителен кураж ще доминират новосъздадения фискален съвет към парламента. Единственият доказан експерт с кураж да отправя публични критики към управляващите е Любомир Дацов. Освен него обаче, в следващите шест години по бюджетите на страната ще се изказват Борис Грозданов (бивш депутат от ГЕРБ), известен с предложението си за данък върху пенсиите, Дора Андреева, Юнал Тасим и независимият любимец на патриотичния фронт – професор Григорий Вазов.

Доколко кандидатите са подходящи за постовете си всеки може да провери. Ако от тях се иска да бъдат добри икономисти и да умеят да ръководят анализаторски екип, чиито заключения да бранят и публично да бъдат коректив на управляващите – то може би резултатите в гугъл от въвеждането на имената им ще покажат дали и колко са смели експерти със склонност към независимо мислене и отстояване на позиции.

Идеята за фискалния съвет се зароди в главите на ГЕРБ още при първото правителство на Бойко Борисов, след като Европейската комисия препоръча създаването на такава институция. Причината? Европейските ни партньори не можеха да повярват, че мисленето в държавата може да се предопределя от група популисти, излъгали обществото да гласува за тях и няколко идеологически подковани неправителствени организации. Това се случи, след като финансовият министър в кабинета „Борисов 1“ – Симеон Дянков закри Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП) и по този начин лиши държавния апарат от звеното, което мисли извън ограниченията на конкретни политически платформи.

Независимите по дефиниция институции пък все по-често започват да се превръщат в приют за луксозно оттегляне на изпаднали от политиката лица. След като през 2010 година ГЕРБ трудоустроиха в Комисията за финансов надзор своя депутат Стоян Мавродиев и царският експерт Ралица Агаин, реформаторите издигнаха Иван Иванов начело на енергийния регулатор, а сега ГЕРБ разшириха квотата си с Борис Грозданов.

Tags , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>