stanley

Стенли Маккристъл: Срещу Ислямска държава трябват сухопътна операция и ангажимент за поне десетилетие напред

„Не можеш да контролираш една земя от небето. Със сигурност операция за унищожаването на Ислямска Държава ще изиска и включването на наземни сили. Това може да са сунитски арабски въоръжени формирования“ заяви в интервю за британския Канал 4 пенсионираният американски генерал Стенли Маккристъл.

Бившият командващ на американските части в Ирак, напусна въоръжените сили на САЩ въобще, след като списание Ролинг Стоун публикува негови коментари за вицепрезидента Джо Байдън и политическата класа във Вашингтон. Въпреки това той се приема за един от най-добрите познавачи на Близкия Изток и брилянтен полеви командир.

Според него траен успех на операция срещу Ислямска Държава ще изиска масирана военна операция, включваща както въздушни удари, така и наземни сили, които да гарантират сигурността в региона, след като се установи вакум на власт в районите на ислямистите.

Той призовава подобна роля да се изпълнява от коалиция на множество държави, като успоредно с това се формулира нова база за развитието на региона и се предложи политическа структура, която да вдъхне доверие на живеещите в региона.

„Една подобна кампания ще изиска ангажимент за десетилетие и дори по-дълго време, защото в противен случай Ислямска Държава ще бъдат заменени от следващите, например – Ал Каида“, казва Маккристал.

Колкото и да звучи разумно призивът на генерала, той влиза в конфликт с вижданията на Русия и доминирания от шиити Иран, които подкрепят сегашния президент на Сирия Башар Асад. Звучи като поредното парче размирна земя, за което се карат великите сили. Може и така да е, но успоредно с пренебрежението към страданията на хората и хуманитарната катастрофа, вече се прокрадват и гласове на здравия разум, които подсещат, че без установяване на власт на терен, само с въздушни удари трудно може да се постигне сериозен резултат.

Цялото мнение на ветеранът, може да видите тук:

Tags , , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>