Без сервилност, няма израстване в губернията на Бойко Борисов.
Бюджетните дефицити вече не са неизбежно зло, а средство за поддържане на растежа, смята Бойко Борисов.

Борисов обяви обрат в икономическата си политика

Рязък завой в икономическата си политика е направило правителството на Бойко Борисов през втория си мандат, спрямо първия. Това призна самият премиер при гостуването си на Цветанка Ризова в понеделник. След като изрече лъжа в национален ефир, заявявайки, че правителството тегли заеми единствено с цел да връща стари дългове, а разходите се финансират изцяло с увеличените приходи, министър председателят опита да се поправи и все пак призна, че води политика на бюджетни дефицити. Изказването му е много важно, защото Бойко Борисов призна половината истина – самоцелното балансиране на бюджета ще навреди на икономическия растеж. Това е извръщане на 180 градуса от мантрите на първия му кабинет, когато дефицитът беше неизбежно зло, и беше оправдано икономиката да расте бавно, а доходите да се замразят.

 

Предишния мандат правехме обратното с Дянков, ако си спомняте. Ние смалихме до 0.48% дефицита (от БВП – бел. авт.). За ваща зрителка от 0.48 до 2.5, което е в момента, са близо милиард и 800 милиона. Ако отрежа сега и направя бюджета на 0.45 къвто беше при Дянков, трябва от всички министерства да съберем милиард и 800. Не само няма да има за уврежданията, няма да има за пенсионерите, няма да има за строителство, нищо. Тогава другите икономисти и финансисти ще дойдат при вас и ще кажат Борисов съсипва потреблението. Щот кат няма пари фирмите спират да работят хората спират да харчат, те са две теории.

В още по-широк смисъл, министър председателят даде да се разбере също, че неговото правителство няма идея как да постигне икономии от разходите, чрез повишена ефективност, без да се затруднява функционирането на публичния сектор, или да се съкращават социални разходи. Тоест, Бойко Борисов призна, че правителството му не може да провежда реформи и, че единственото, което той разбира под дясна политика е да не повишава данъците. Това, че има бюджетни дефицити и задлъжнялостта ще расте, а някой друг трябва да плаща е въпрос, който може да му бъде зададен с пълно основание при някоя от следващите публични изяви на премиера.

И най-вероятно ще се случи отново в контролирана телевизионна среда, при удобен телевизионен водещ. Важното обаче е едно – духът напусна бутилката и вече открито се говори за бюджетните дефицити като за средство на водене на политика. Това дава шанс да се заговори колко точно дефицит и заради какви точно мерки да се допусне дефицит. Без такъв разговор, действията на това правителство са copy paste на политиката, която водеше кабинетът „Орешарски“.

От него Борисов видя, че харченето може да предизвика растеж, и когато получи втори шанс да управлява бързо се отрече от идеите на финансовия шаман Дянков, когото слушаше в първия си мандат. Само ако можеше да го осени и идея как да създаде по-добра бизнес среда, та икономиката да не бъде абстинентно зависима от обществените поръчки. Навярно и за тази липса на идеи, виновен ще излезе Пламен Орешарски.

Tags , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>