podmazvachi
Народът не е прост. Само му липсват журналисти с кураж, които да поставят на мястото министър-председателя, когато реши да мами нацията.

Защо премиерът лъже, а водещите не смеят да го засекат

Вие сте премиер, арестуват ваши подчинени за корупция, или просто народът е настръхнал от  простотиите, които  не можете да спрете да ръсите. Няма никакъв проблем, ако сте премиер на България. Най-гледаните предавания са задръстени от бездарници, мечтаещи да се отъркат във вас, да ви зададат тъповат въпрос, който да звучи  сякаш са остри и сериозни публицисти. След половин  час в ефира на някой от тези благородни евнуси, пазители на публичния ви образ, вие ще сте излязъл като интелектуално превъзхождаща, волева личност. Без значение, че половината  от нещата, които сте казал, отново са били комбинация от  лъжи и пълни глупости.

Най-трудното нещо след вчерашния гастрол на Бойко Борисов при Цветанка Ризова е да се прецени дали неговата наглост, или безгръбначното подлизурство на водещата са по-възмутителни. Сервилността на тази дама стигна дотам, че не посмя да зададе нито един неудобен въпрос, а при всяко подобие на трудно питане бързаше  да го отдаде на някой зрител. Да, седмица след като Владимир Путин за пореден път се появи в национален ефир да отговаря на въпроси на руските гражданин, същото реши да направи и нашият министър-председател. Контекстът, на решителността му е следният: арести за корупция на висши държавни служители (в Държавна автомобилна инспекция), самопризнание на транспортния министър, че не може да пресече корупцията в същото ведомство, извращения на самодейци с бежанци по границата. За финал, самата Нова Телевизия уволни карикатурист, осмиващ Бойко Борисов  с творчеството си.

BB_Rizova
Всичко друго, но не и истината.

Нищо по-нормално не бе имало от това, човекът оглавяващ изпълнителната власт да се покаже и да отговори честно на въпросите, които вълнуват хората, след което да се остави да бъде съден от общественото мнение. Това, което изкриви привидно  нормалното развитие, бе, че гастролът бе при удобен журналист, който нямаше желание да разнищва  проблемите в дълбочина, а предпочиташе да замазва гафовете.  Нещо повече, самият журналист си призна, че цензурира въпросите, като заяви, че ще задава само питания на хора, които не са ги изпращали с псевдоним.

Гаф 1

Теза  на премиера: Извънредните приходи в бюджета осигуряват средства за великденски пенсии.

Премълчаната реалност: Нищо извънредно няма в приходите. Просто икономиката си расте, а правителството си занижава приходната задача, за да осигури преизпълнение и след това да може да подхвърли по някой лев на най-възрастните.

Гаф 2

Теза на премиера: Ивайло Московски и Николай Ненчев са съдействали за изобличаването на корумпираните служители в подопечните им министерства. Успоредно с това, с голям успех протичала и операция на ДАНС във Фонд „Земеделие“.

Премълчаната реалност: Как е възможно изведнъж в три институции едновременно да започне акция, след общо пет години управление в двата мандата на ГЕРБ. Толкова време ли бе необходимо, за да се подготви акцията срещу корумпираните? Дали пък не наблюдаваме активизиране на службите  да ловят корумпираните, над което активизиране премиерът няма контрол? Може и да разберем в близкото бъдеще, но не благодарение на Цветанка Ризова.

Гаф 3

Теза на премиера: Това над три милиарда годишно да нанесеш щета на контрабандистите, създава големи врагове.

Премълчаната реалност:
След като отдавна е налична информацията, доказваща, че премиерът лъже, когато твърди, че е отнел 3 милиарда от контрабандистите, госпожа Ризова продължава да мълчи тъповато и да официализира лъжите на министър председателя.

Гаф 4

Теза на премиера: Свинските опашки са пластмасови връзки, само че те не носят този емоционален заряд, след себе си, когато става въпрос особено за мюсюлмани.

Премълчаната реалност:
  Тези пластмасови връзки дори и в магазините се продават като „свински опашки“ и този термин е известен на всеки, който поне веднъж в живота си е се е занимавал с окабеляване, или ремонт на автомобили. По-важен обаче е цялостният контекст, на изказването, с което се замазваше гафа от първоначалната подкрепа на БойкоБорисов за издевателствата на гражданските патрули по границата ни с Турция.

Гаф 5

При въпрос навлиза ли България в дългова спирала и защо ГЕРБ критикуваше правителството на Пламен Орешарски за изтеглянето на един милиард нов дълг, след като днес се теглят над 16 милиарда лева нови дългове, тезата на премиера беше:

Точно пък Орешарски  да казва, дето вдигна дълга. Паралелно с това (заемът за един милиард) той (Орешарски) вдигаше дефицити и не се казваше къде отиват парите. Сега ние казваме 150 милиона за учителите 20 милиона за спешна помощ  100 милиона за „Тракия“ и за „Хемус“… Дългът  е толкова нисък, че… Освен това вие виждате парите от фискалния резерв стоят там.  Ние харчим от повечето приходи. От дълга само връщаме заеми и ги заменяме.


Реалността:
ПЪЛНА И АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Държавният дълг е двойно по-висок в сравнение с размерите си в началото на първия мандат на ГЕРБ и за увеличението му отговорност имат най-много ГЕРБ, които на всичко отгоре разполагаха и с фискални резерви за първите три години от своето управление. След като  той бе изчерпан, всички бюджетни дефицити през втория мандат на ГЕРБ се финансират с дългове. Ако разходите се покриваха с текущи приходи бюджетът щеше да е балансиран, или дори с излишък. И след като се налага тегленето на заеми, за покриване на дефицитите, очевидно става въпрос за навлизане в дългова спирала. Това е истина, която премиерът  може да отрича, но само безумно слаб журналист ще пропусне възможността да го постави на място в национален  ефир. Иска се журналистът да бъде извънредно слаб и за да не припомни, че новият дълг и допълнителните разходи, инициирани от Пламен Орешарски, първо бяха подробно описани в проектозакона за актуализация на бюджет 2013 и второ, коригираха гаф на ГЕРБ с това, че не бяха бюджетирали даденото обещание за ранно изплащане на земеделските субсидии.

Ясно е, че телевизионните водещи често се принуждават да бъдат пенкилери, тоест да знаят всичко и да нямат задълбочена информация за нищо, но това е министър-председателят на държавата и ако той може да лъже в национален ефир, без да има подготвен човек насреща му, да го разобличи, очевидно и журналистът и медията, за която работи се провалят във функцията си да защитават обществения интерес.

Наскоро за пореден път присъствах на разговор, който приключи с обобщение, че народът бил прост, щом си избирал такива управници. Може и да не е толкова прост. Просто му липсват журналисти с кураж, които да поставят на мястото министър-председателя, когато реши да мами нацията. Дали сатва дума за Антон Хекимян, Ани Цолова, Виктор Николаев, Георги Любенов, Илиана Беновска, или Мира Иванова. Общото между всички тях е, че нямат нито  желанието, нито куража да правят задълбочена журналистика.
gamen

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

9 thoughts on “Защо премиерът лъже, а водещите не смеят да го засекат”

 1. Напълно съм съгласен с коментара! Даже автора е проявил ненужна толерантност към тези журналисти! Аз бих ги нарекъл направо некадърници без нормална ценностна система!

 2. САМАТА ФРАЗА ИКОНОМИКАТА „ПРОСТО СИ РАСТЕ „ДОКАЗВА ,ЧЕ Герб създават условие за развитие и тезите олекват!За това кой „лъже“ е под въпросителна!

  1. Може и да сте прав, но все пак бихте ли конкретизирали, кое в икономиката расте? И защо като извънредни приходи се отчита увеличението при събираемостта на данъците от НАП и акцизите от митниците? Според мен няма нужда от въпросителна.

   1. Съираечост е процента събрани приходи от възможните приходи, ако няма никаква сива икономика. Мери се като процент събрани приходи спрямо брутния вътрешен продукт в две различни години при непроменена данъчна система, или като се отчете ефекта от промените в данъчната система. В случая няма извънредни приходи. Има увеличение на постъпленията като същата пропорция от по-голямата икономика. Но това не са нито извънредни приходи, нито подобрена събираемост.

  2. Икономиката растеше и при Пламен орешарски. И доказателство, че именно неговото правителство я задвижи е, че сегашното копира политиката на предишното – засилени инвестиции, ако ще и с цената на бюджетен дефицит. Само дето забравя да създава условия за частния сектор сам да се оправя, а го поддържа в зависимост от обществените поръчки. Вижте как растеже икономиката през първия мандат на ГЕРБ и особено през 2012 година, когато дефицитът бе сведен до под половин процент от брутния вътрешен продукт.

 3. Тя икономиката може да си расте и без участието на правителството. Бяхме вече свидетели на брутално притискане в първият мандат. Достатъчно е да не и се пречи. Икономиката тръгна леко в мащабите на ЕС и за това повлече леко и нашата.Много добър анализ ,но и това не е съвсем достатъчно. Аз имам питане. След като контрабандата е ударена за три милиарда , КОЙ Е ОСЪДЕН ЗА ТОВА! КОИ СА КОНТРАБАНДИСТИТЕ?

 4. Поздрав на всички безумно влюбени в „Б.Б.“,вижте този индивид ако разбира от икономика света би бил друг, но за щастие това не е така . В тази държава се нагледах на малки тарикати който лъжат пред всички и то по толкова елементарен начин че чак ми се повдига от наглостта им…. обаче ,за нещастие на всички който живеят тук и все още милеят за тази държава ще им се наложи да плащат тези лъжи изречени в национален ефир ,и техните деца, и техните деца и т.н. Тогава ще проклинате момента когато осъзнаете че не сте направили единственото което е можело да направите, е да не ги избирате на скалъпените избори,който пак предстоят тази година . Добре си помислете какво ще правите , за да не плащат нашите деца ,аз съм взел решение …..не ми се иска някоя Европейска държава да се сдобие с още двама граждани. Така че ви призовавам помислете си добре за кого ще гласувате ..
  С уважение все още живеещ в тази страна родител!

 5. Боко, че не е цвете за мирисане, не е.
  Ама пак е сто пъти по-добре, отколкото да се върнат комунягите на власт и пак да докарата страната до катастрофа, както обикновено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>