4252
Щастлив нов собственик и още по-щастлив продавач. / Снимка: Лейн Харис (продавачът)

Дейвид Камерън и пи-арите му „удариха греда“

Вие сте син на милионер, завършил сте „Итън Колидж“ (елитен интернат за богаташки деца с вековни традиции). След това по време на следването си, сте членувал в два от  богаташките клубове на Оксфорд, като в единия от тях инициацията включва изгарянето на банкнота от 50 лири пред очите на бездомник. Минават години, ставате премиер и цялата левичарска преса ви упреква, че провеждате политика в услуга на богатите и привилегировани британци.  Идват разкрития за ритуала по приемането във втория елитарен клуб, разкрития за офшорни спестявания на починалия ви баща и нови критики, че вие сте най-пош (posh) премиерът, който Великобритания е имала от десетилетия насам. Очевидно ще се нуждаете от пи-ар акция, с която да ограничите щетите, но какво става, когато и пи-арът „удари греда“.  Така може да се илюстрира една от последните страници в житейската история на Дейвид Камерън, ето и подробности.

Разликата между обикновения богаташ и пош (posh) личностите е начинът, по който всеки се отнася към парите. Ако отидете на нощен клуб и приятелите ви си поръчват на обща сметка бутилка уиски с редбул и кола, а вие поръчате няколко бутилки шампанско, вие все още сте част от компанията, но сте posh. Няма проблеми да имате приятели от средната класа и ако не се държите гадно, те също ще ви приемат. Всъщност, няма проблем и да сте дразнещо парвеню. Така е устроена Британия. Но когато премиерът бъде обвинен, че е posh, докато води политика за свиване на социални помощи и намаление на заплащането в публичното здравеопазване, нещо трябва да се направи.

Точно в тази светлина може да се разглежда и последната придобивка на семейство Камерън. Британският премиер лично купува автомобил втора ръка за съпругата си Саманта. Нисан Микра за 1495паунда, или около 3800 лева, закупен от  дилър в Минстър Ловел, Оксфордшър (избирателният район на министър-председателя), возилото трябва да посрещне нуждите за независимо ежедневие на Саманта Камерън.

nissan
Цената от 4900 лева, преди приспадане на транспортните разходи и печалбата на вносителя, предполага този автомобил да е с много сходни характеристики на онзи, който ще кара Саманта Камерън.

Въпросът е, защо трябва да купувате автомобил с пробег близо 100 000 километра, който навярно ще се нуждае от ремонт, след като можете да си позволите много повече. Отговорът не закъснява – новината за закупения автомобил е анонсирана от всички медии. Снимка на премиера с дилъра на употребявани автомобили е публикувана, както и кратък цитат от продавача. „Когато получих телефонното обаждане, помислих, че някой приятел се шегува, но не беше така. Цялата случка бе някак сюрреалистична, но накрая се оказа, че един обикновен човек купува кола за жена си. Нормален разговор, нормална сделка и толкова“, коментира продавачът Лейн Харис.

Опитът  на Камерън  да се позиционира като премиер, близък до хората е похвален, макар и да изостава със светлинни години от приятеля си Бойко Борисов. Проблемът при Камерън  е, че няма полезен ход и в такива случаи неизменно ще бъде упрекнат, че си прави пи-ар и нищо повече.

Tags , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>