16553021128_f8777e8145_h
Светът ще става по-опасен и несигурен в следващите десет години, предвижда разузнавателната компания Стратфор. / Снимка: Ashwin Nagpal, Flickr.com

Стратфор: Светът ще става по-опасен и несигурен в следващите 10 години

Свиване на американското влияние в международен план, по-слаба Русия и като цяло по-опасен свят. Това предвижда доклад на американската частна разузнавателна компания Стратфор. Документът е посветен на глобалните процеси, които ще определят международните отношения в следващото десетилетие. Макар картината, която чертае, да не е радваща, съдържанието му може да е полезен ориентир за реалността, към която обществата ще трябва да се приспособят.

Русия ще се срине

Понижаване на цените на горивата, обезценка на рублата, нарастващи разходи за отбрана и вътрешна сигурност ще отслабят Руското централно правителство. Държавата няма да се разпадне, но властта на централното правителство в Москва ще отслабне за сметка на отделните региони, които може  дори да влизат в конфликт едни с други.

И САЩ ще трябва да опазят ядрените й оръжия

Разпокъсване на властта между отделните региони в Руската федерация може да означава и попадане на ядрения арсенал в грешни ръце. Последното може да принуди Съединените щати да предприемат превантивни мерки и пращайки свои сили да гарантират, че ядрените оръжия на Русия няма да се използват. „САЩ ще трябва или да разработят военно решение, което е трудно да предположим, да се примири със заплахата, или да създаде стабилно и икономически жизнеспособно правителство на регионите, което  да неутрализира ядрените оръжия с времето“ се казва в документа.

Германската икономика ще има проблеми

Германската икономика е най-зависима от износа в сравнение с останалите европейски държави. Срив на европейската икономика и търсенето, за Германия ще е проблем, по-сериозен, отколкото за която и да било друга държава.

Полша ще се утвърди като един от европейските лидери

Проблемите  на Германия, съчетани с икономическия растеж на Полша и положителния прираст на населението й ще помогнат страната да се утвърди като регионален лидер. Фактът, че е най-силната държава пряк съсед на Русия ще я направи привлекателна за международно сътрудничество с богатия европейски запад и САЩ.

Европа ще се раздели на четири

Силната  и единна Европа от края на 90-те и началото на този век може  да изглежда далечен спомен в следващите десет години. Предвижданията на Стратфор са тя да бъде разделена на четири блока – Източна  Европа, Западна Европа, Скандинавия и Британия. Европейският съюз може и да оцелее, но той ще  бъде силно модифициран спрямо сегашния си вид, и често отношенията ще се базират на двустранни споразумения, вместо на норми, които важат еднакво за всички.

Турция и САЩ ще останат стратегически съюзници

Свободното падане, в което се намират държавите в Близкия изток прави една стабилна Турция важен съюзник. Макар от нея да не се очакват интервенции в съседните държави, тя ще бъде важен съюзник на Съединените щати на юг. В замяна Турция ще очаква подкрепа от САЩ срещу нарастващите апетити на Русия за власт в региона и заедно ще играят познатата роля от студената война, когато се прилагаше доктрината на сдържането.

Китай ще се изправи пред огромен проблем

Забавянето на икономическия растеж на Китай вече поражда недоволство от политиката, която води китайската Комунистическа партия. Задълбочаването на неравенството между развитието на крайбрежните мегаполиси и бедните райони във вътрешността  на страната може да породи центробежни процеси, които ще се посрещнат с нови мерки на потисничество. Много вероятно е богатите региони да поискат повече независимост.

Военноморската мощ на Япония ще се засили

Китайските апетити за доминация в Източно Китайско море и Южно Китайско море вече заплашват маршрутите за доставки към Япония и при намаляващото влияние на САЩ, държавата ще се принуди сама да отговори на китайските амбиции със засилване на собствения си флот.

Китайските острови са опасни

Русия ще загуби способността си да защитава своите тихоокеански интереси, а Япония и Китай ще се надпреварват за разпределение на територията, изоставяна от Русия. Изкуствените острови, които Китай строи в Южно Китайско море може и да не станат повод за война, но ще са  постоянен повод за нестабилност и недоволство в региона.

16-те наследника на Китай

Не, не става дума за това 16 китайски провинции да получат независимост. Идеята е, че нови 16 държави ще се превърнат в центрове за масово производство, базирано върху ниската цена на човешкия труд с географско предимство заради близостта си до големи развити пазари. Такива държави ще станат Мексико, Никарагуа, Доминиканската  република, Перу, Етиопия, Уганда, Кения, Бангладеш, Мианмар, Шри Ланка, Лаос, Виетнам, Камбоджа, Филипините и Индонезия.

Влиянието на САЩ ще отслабне

По ред икономически и политически фактори САЩ ще променят външната си политика от това стремеж да оформят международния ред, към фокусиране върху вътрешни проблеми. Външната политика ще се състои в реагиране на промените, вместо в тяхното направляване. Много е вероятно Съединените щати да останат най-могъщата държава в политическо, военно и икономическо отношение, но силата, с която разполагат няма да е толкова видима.

Tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>