Сигурно и в Министерство на финансите се случват нередности, от които нормален човек да се разболее. Но да се саботира смисленият му труд е държавническа безотговорност.
Работа на Министерство на финансите е да гарантира, че държавата няма да изпадне в свръхдефицити и да задлъжнее прекомерно. Как ще се харчат парите на бюджет 2016 и дали ще създадат полезност, зависи от ресорните министерства.

Няколко критерия какво да очакваме от Бюджет 2016 и как да го оценяваме

Бюджетът за 2016 година трябва да бъде внесен за разглеждане в парламента до края на октомври и на ГЕРБ и коалиционните им партньори се открива шанс, какъвто не са имали от 2009 година насам. Все още в началото на мандата си, те могат да демонстрират зачатъци на реформаторско мислене и да лансират финансирането на мерки, които да подобрят функционирането на публичния сектор. Също като през 2009 година кулминацията на бюджетната процедура ще съвпадне с местните избори и за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов това ще е втори шанс да отговори дали мисли за следващите избори, или за следващите поколения. Дали бюджетът за 2016 година ще бъде нещо по-различно можем да преценим по това дали той ще е опит за намачкване на разходите до приемливо превишение над приходите, или ще видим нови политики, обвързани с необходимото им финансиране (ако четете тази статия от компютър, можете да видите и пълната й визуализация тук).

distribution_of_GDP
България е сред държавите с най-ниско преразпределение на БВП през държавния бюджет. Евентуално увеличение на преразпределението с цел реформи, няма да е левичарска политика, а израз на отговорност.

За първото е достатъчен само един финансов министър, а за второто е нужно работещо правителство с министри, които знаят какво трябва да направят в ресорите си и поне опитват да започнат от някъде. В списъка с неотложните проблеми вече има няколко, от които управлява.

– Средства за реформата в МВР (преназначаването на служители в МВР без полицейски функции като държавни служители)

– Мерки, показващи, че качеството на здравеопазването се подобрява

– Решение на проблема с военните изтребители

– Решения за държавните предприятия в тежко финансово положение

Финансовият министър Горанов вече каза, че има няколко хиляди чиновници в МВР, които да се преназначат по Закона за държавните служители и да се лишат от привилегиите, които се предоставят за мотивация на полицаите. Примерът е много подходящ, защото показва реформа, която си има цена и поставя на изпитание управляващите дали са интелектуално узрели да дават пари за реформи, или пестеливостта им за пореден път ще доведе до запазване на статуквото.

Здравният министър Петър Москов прекара година и нещо в силни изказвания, но сега е времето да се изправи и да представи някоя своя политика, с която да се похвали, че през 2016 година качеството на здравеопазването ще се подобри.

BG_Budget_Distribution
Тази графика показва, че от правителството на Пламен Орешарски насам държавата става все по активна в инвестирането и намесата в икономиката. Тази линия се поддържа и от ГЕРБ, макар да възложиха част от задачите (програмата засаниране) на Българска банка за развитие.
Minfin_Conv_Prog
Ако мислите, че политиката по свиване на присъствието на държавата по време на кризата е била полезна, помислете пак. Моделите на Министерство на финансите показват, че всяко свиване на държавното присъствие е пречило на икономическото развитие.

Военният министър отдавна изглежда достатъчно нелеп в опитите си да замаже факта, че скоро чужди изтребители ще патрулират във въздушното ни пространство, защото нашите се нуждаят от ремонт и дори смяна. Работата е там, че в случая той е отвод на общественото недоволство, което напълно справедливо трябва да залее и министър-председателя затова, че избягва да търси решение и източници да плати цената за изтребителите. А вариантите са прости – или да отстъпим защитата на българското небе на чужди военновъздушни сили, или правителството да изтегли целеви заем, с който да финансира придобиването на нова ескадрила изтребители и да структурира изплащането на този заем за срока на експлоатация на самолетите.

Дори мисленето за преструктуриране на държавните предприятия в тежко финансово състояние – БДЖ, дъщерните компании на енергийния холдинг, „Топлофикация София“, ще покаже необходимостта от спешна приватизация, или инвестирането на публичен ресурс в оздравителни мерки. Все непопулярни неща, от които не може да се избяга, а бюджет 2016 ще покаже дали правителството иска да започне от някъде с решенията, или ще опита да избута положението до следващите избори.

към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>