boko_football
Премиерът си прави пи-ар, отборите продължават да затъват, България вече е зад Капе Верде и всичко това с парите на данъкоплатците.

Бойко, разкарай се от футбола, по дяволите!

Газпром може да строи „Южен поток“, Бойко Борисов насочва компанията да спонсорира „Левски“. Фараонът Цветан Василв е помолен от премиера да спасява спортни клубове. Държавната компания „Марица изток“ придобива „Берое“. Всички тези неща се случват, когато на власт е ГЕРБ, а министър-председател е Бойко Борисов. В същото време Исландия прави чудеса  на европейското по футбол, като един от треньорите й е зъболекар, вратарят е филмов  режисьор и  10% от населението на страната замина за Франция да подкрепя своите.
Нужно ли е да се открояват повече разлики, за да стане ясно колко грешен  е моделът, на който България развива футбола си. Група псевдобизнесмени, поддържат сбирщини от мъже по шорти, които ритат топка, чиято игра  е толкова добра, че пробивите в европейските турнири са изключение, а в световната ранклиста националният отбор е зад държави като Капе Верде, Панама, Демократична Република Конго и Брегът на Слоновата кост.

Тази грешка обаче е мотивирана и пресметната. Може футболът да не прогресира, но премиерът си купува популярност, прахосвайки държавни пари. Най-новата изцепка в пи-ар политиката на премиера бе, включването на ЦСКА (Етрополе+Ловеч) в „А“ група. Макар зад подобно действие да не се вижда пряката  роля на министър председателя, за приноса му научаваме от благодарностите, които отборът отправя към него и към спортния министър Красен Кралев. Просто не може да има благодарности без преди това да е направен някакъв жест. Какъв е той, може само да се гадае – благоприятен изход от процедурата по несъстоятелност, модераторство в спора с Васил Божков и неговите опити да изправи на крака ЦСКА, предоставяне на базата в Панчарево и стадион „Българска армия“ на клуба, който отправя благодарностите.

Вариантите са много, но всеки човек с интелект около средния вече си дава сметка, че по този начин футбол не се развива. НАП с години разсрочва  вземанията си от фалиралия ЦСКА и накрая не само, че не си получи парите,но и клубът бе толкова задлъжнял, че спасяването му далеч не е сигурно. Левски също задлъжня сериозно и единственото, което го спаси беше благоволението на собственика Тодор Батков да опрости задълженията му. Други отбори фалираха и бяха затворени, заради липсата на желаещи да ги оздравят.

Всичко това показва, че в България пирамидата е поставена с острия си край надолу. Спасяванията на футболни клубове приличат на спасяването на банки.  Може и да направят някаква маса от хора щастливи, но създават усещане за безотговорност, както и че всяка грешка ще бъде прощавана. Може би сега Бойко Борисов ще си откупи няколко мача, в които червената агитка няма да го обижда. Това обаче няма да помогне на националния  отбор да си върне достойнството, нито пък ще направи отборите ни по-конкурентни на европейските.

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>