web-norbert-hofer-ap
Норберт Хофер спечели обжалването на резултатите и ще опита още веднъж да стане президент на Австрия в рамките на годината. / Снимка The Independent

Удар по дистанционното гласуване – касираха президентския вот в Австрия

Лоши новини за привържениците на дистанционното гласуване. Върховният съд на Австрия е анулирал резултатите от президентските избори през май, след като те са били оспорени от крайно дясната Партия на свободата. Нейният кандидат Норбърт Хофер загуби изборите от Александер Ван дер Белен с по-малко от един процент разлика и това предизвика оспорване на резултатите, с аргумент, че гласовете, пратени по пощата са неправилно отчитани.

Отмяната на резултатите от президентския вот показва, че иновативните методи за организиране на гласуването може да се окажат неефективни дори в по-развити държави от България, където злоупотребите с изборни резултати и протоколите за тях се случва дори само при подаване на нормални хартиени бюлетини.

Норбърт Хофер (45-годишен), чиято кампания включва промоция на притежанието на оръжия, и ограничаването на имиграцията, успя да привлече почти половината от гласувалите, възползвайки се от нарастващото недоволство от традиционните политически сили.
Неговият конкурент Александер Ван дер Белен е бивш представител на зелените с крайни възгледи по отношение на екологията, и потомък на бежанци, като крайният резултат от преброяването на гласовете му отреди 50.35%.

Изборните резултати предизвикаха прецедент, при който за първи път след втората световна война на втория тур на президентските избори стигат кандидати, които нямат подкрепата на традиционните центристки партии, социал-демократите и Народната партия.

Tags , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>