bet365-lobby
Пазарът на залагания се раздвижва вече и заради проникването на чуждестранни букмейкъри.

Падат ограниченията за залозите в Bet365

Любителите на залози върху спортни състезания могат да бъдат доволни. Един от най-популярните международни букмейкъри – bet365 вече има лиценз и предлага услугите си и в България. Досега играчите можеха също да правят залози, но ползвайки прокси сървъри и търсейки алтернативни връзки (линкове) към сайта на  компанията, но вече тези усилия стават излишни. 

Лицензът бе върнат на компанията Hillside New Media Ltd , след като се бореше близо две години с Държавната комисия по хазарта, включително и пред съда. Веднъж получил предварителен лиценз, букмейкърът трябваше да заведе дело пред Апелативния съд, когато държавният регулатор реши да го отнеме и на практика спря законното му проникване на българския пазар.

Предварителните лицензи всъщност са бяха три (за залози върху спортни събития, за онлайн покер и интернет казино) и бяха отнети заради доклад на ГДБОП, че сайтовете на компанията са били достъпни от България, а законът за хазарта изискваше онлайн доставчиците да блокират достъпа до хазартни сайтове, чиито оператори не са получили лиценз от Комисията по хазарта.

Занапред всеки българин, който желае да залага в bet365, ще трябва да си направи нова регистрация. Това е необходимо поради задълженията на букмейкъра да следи залозите и печалбите, които събира от дейността си в България и да плаща данък за нея. По различни оценки, разрешаването на дейността му у нас може да осигури допълнителни приходи на бюджета в размер на около 10 милиона лева.

През 2013 година, когато бе последният скандал, свързан с държавните регулации в хазарта, в публичното пространство циркулираха оценки, че за онлайн залагания българите отделят около 600 милиона лева на година. Тогава Държавната комисия по хазарта реши да прилага видимо неефективния закон за хазарта, прокаран при първото правителство на ГЕРБ, когато финансов министър (и ресорен отговорник за сектора) бе Симеон Дянков.

При управлението на кабинета „Орешарски“ недоразуменията бяха коригирани и ако не технически, то поне законово, нямаше пречки легитимните онлайн оператори на хазартни игри да получат лиценз. Първи такъв получи борсата за залози betfair, при която хората могат да сключват залози помежду си без да е задължително коефициентът да се издава от букмейкър.

Tags , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>