1360582393
Председателят на КФН Карина Караиванова остави повече въпроси отколкото отговори след днешната си пресконференция.

Колко точно стабилни са застрахователите и пенсионните фондове

Небанковият финансов сектор е дори по-стабилен от банковия. На системно ниво положението е „чук“. В това днес опитаха да ни убедят председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова, нейният заместник – Ралица Агайн и един чиновник от европейския орган за надзор застрахователите и осигурителните компании – ЕИОПА. Заключителните данни най-вероятно ще станат повод и основание всяка компания да се рекламира, че е издържала теста, или че се е поправила и следователно при нея всичко е стабилно. За наблюдателите обаче, днешната пресконференция на финансовия регулатор буди повече въпроси, отколкото спокойствие.

„Всичко е стабилно при застрахователите, а при пенсионните фондове няма инвестиции в свързани дружества“, резюмира положението Карина Караиванова. В едно от изказванията си като отговор на журналистически въпроси обаче тя каза и нещо друго. Законът ни има такива критерии за свързани дружества, че Европа искала нови критерии и комисията вече ги е инициирала. Само че липсата на инвестиции в свързани фирми е по стария закон, а прегледът не казва как биха стояли нещата по евентуалните нови.

Другото интересно бе, че КФН и ЕИОПА публикуват два различни доклада за един и същ процес по проверка. И макар документът на българския регулатор също да изглежда подробен, такова разминаване няма как да не събуди друго освен усещане, че някой опитва да обърка хората като ги засипе с информация, та ако може тревожните неща да останат скрити.

Не на последно място за това говори и разминаването между предисторията на порсловутите стрес тестове и реалният резултат, който произведоха. След като преди година Европейската комисия предупреди, че е възможно пенсионната система да се разклати заради инвестициите в свързани компании на фондовете за пенсионно осигуряване, сега се оказа, че такива проблеми няма, или ако има са незначителни и са пред отстраняване. Въпросът е – Брюксел ли си позволи недопустимата волност да внушава съмнения във финансовата стабилност, или нещо остана скрито.

Освен двусмисленото изказване на председателя на регулатора Карина Караиванова, за това говори и още един детайл от подготовката за стрес тестовете. През лятото на миналата година с едно свое писмо ЕИОПА помогна на тогава финансовия министър Владислав Горанов да наложи заместника си Карина Караиванова като председател на регулатора. Последното говореше за необходимостта предишният председател Стоян Мавродиев най-после да бъде сменен, но също така създаваше усещане, че ако Мавродиев остане, стрес тестовете ще се компрометират.
letter
От днешна перспектива, когато резултатите от тези стрес тестове са повече от цветущи, изниква въпросът дали Мавродиев нямаше да открие нещо повече, и затова е бил неудобен, или просто е трябвало да се направи „оборка“ във финансовия регулатор. Защото днешните резултати показват, че по времето на Мавродиев всичко е било изрядно и проблеми в сектора няма.

Разбира се, понеже сме в България, винаги ще стои на дневен ред и подозрението, че властта е притиснала сектора за „почерпка“ и той се е отплатил, или ще се отплати за щампата „стабилен“, която получи днес. Идват избори, а начините да се покаже признателност са много – чрез финансиране, чрез агитация. Каквато и да истината, днес един български – КФН и един международен регулатор – ЕИОПА, дадоха пресконференция, след която останаха повече въпроси, отколкото отговори.

Tags , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>