krasen-kralev
Красен кралев е поредният спортен министър, който предпочита парите на данъкоплатеца да се пилеят за федерации хрантутници, вместо за масов и детски спорт.

Стотици милиони левове потъват за псевдоспортисти и ненужна инфраструктура

Фаворизиране на професионалните футболни отбори и националните отбори в онези спортове, чиито федерации са най-гласовити, докато детският и масов спорт се оставят в мизерия. Това е потресаващата картина държавната политика в областта на спорта. Тя е следвана в продължение на десетилетие, но особено последователно, когато на власт са били от ГЕРБ. Най-облагодетелствани в това отношение са професионалните футболни клубове. Те обаче далеч не са единствените хрантутници, а издръжката им се е случвала с парите на данъкоплатците.   

Разследване на списание „Икономист“ показа, схема, при която професионалните футболни клубове могат да отлагат плащането на данъчни и осигурителни задължения. Тя не се утвърждава като разсрочване по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но благодарение на нея организациите, от така наречената елитна първа лига получават лиценз за участие в нея, и при класиране и в европейските клубни турнири. Общо осем имат разсрочени вземания в размер на 7 милиона лева, което е половината от бюджета на спортното министерство за финансиране на спорт сред подрастващите.
18-21 tablica

Самата схема обаче е само върха на айсберга в система, която позволява стотици милиони левове да се пилеят уж за спорт, а в същото време резултатите са трагични и бележат влошаване по всеки един показател.

За да стане ясно колко сбъркана е картинката, трябва да се знае, че за подготовка на елитни спортисти – парите за федерациите са 49 милиона лева (при 15 милиона за подрастващите!!!). Това са средства за организирането на първенства – световни, европейски, подготвителни лагери, хранене и т.н.

Статистиката ясно показва, че схемата е сгрешена, защото за последните 17 години броят на спечелени медали от олимпийски игри (като измерител за качеството на елитния спорт) постоянно намалява.
В същото време обездвижването и затлъстяването сред децата нараства устойчиво през всички години след влизането ни в Европейския съюз  и това са данни, с които са разполагали всички спортни министри. Но не са сторили нищо. А онзи велик воден маратонец Петър Стойчев (беше служебен министър на спорта в правителството на Марин Райков) даже мислеше да насочи всичкия ресурс на държавата за 10 най-популярни спорта, като другите се оставят да се оправят сами.

Отказът на държавата да се грижи за масовия и детския спорт е категоричен. 292 милиона са вложени в строителството на спортни зали и стадиони (при сто пъти по-малко за ремонт на съществуващи съоръжения). Стадионът в Ново Село – Видинско, има 700 седящи места, при население от 1200 души. Спортната зала в Перущица има 800 места при 5000 души население.

Чий интерес защитават общините – този на съгражданите си, или на строителните фирми, които са се намирали на работа. В това време една трета от училищата нямат физкултурни салони. И за да няма обърквания – фокусът върху залите  и стадионите датира от първия мандат на ГЕРБ.

Tags , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>