Без сервилност, няма израстване в губернията на Бойко Борисов.
Без сервилност, няма израстване в губернията на Бойко Борисов.

Политическите уволнения на ГЕРБ – да те прогонят е признание

Ако извънземен бе избрал България за кацането си на земята и бе уцелил този май, щеше да си помисли, че в България се случва нечувана чистка за кадри на ГЕРБ, само дни, след като партията е загубила управлението. Това, което щеше да убеди извънземния в безпрецедентността, на случващото се, нямаше да е броят на освободените, а медийната пушилка. За съжаление, медийният шум за уволнените хора на ГЕРБ е нищо повече от поредното доказателство за зависимостите на българските медии и тяхната несвобода. Както сам по себе си, така и заради смущаващото мълчание на същите медии, когато ГЕРБ вършеха същото.

В този текст ще припомня няколко политически уволнения на ГЕРБ, тяхната организация, профил на освободените и обстоятелствата около уволненията им.

Николай Неновски, август 2009. Професорът по икономика от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) бе избран за ръководител на Управление „Емисионно“ на Българската народна банка през май 2009г. от 40 тото Народно събрание, в което управляваше Тройната коалиция. На 26 август същата година, вече 41-вият парламент, в който мнозинството бе на ГЕРБ, отмени решението за избор на управител и подуправител, освобождавайки професор Неновски от поста, още преди да го е заел, тъй като встъпването му в длъжност трябваше да стане през октомври същата година.

Някой чу ли професорът да се вайка и оплаква пред медиите? Не. Вместо това всички медии се редиха на опашка за изявление от Иван Искров, който си бе осигурил още четири години на поста, вече по волята на ГЕРБ.

Петър Чобанов, юли 2010. Доцентът по финанси от УНСС е може би единственият човек в най-новта история, за чието уволнение е приет специален закон. И то, след като преди това пак със закон бе направено всичко възможно институцията, която управлява, да не може да работи.

С бюджета за 2010 г. парите на Комисията за финансов надзор се намалиха наполовина спрямо тези през 2009 г. Това се случи, защото председателят й Петър Чобанов няколко пъти публично разкритикува безумни намерения на финансовия министър Симеон Дянков. Въпреки ограничения бюджет, Чобанов се справи почти без да уволнява хора и колкото можа поддържаше капацитета на регулатора да проверява пазара. Тогава към КФН нямаше обвинения, че проспива фалити на застрахователи, раздуване на стойността на прясно листвани компании и т.н. Може би точно за това през лятото на 2010 г. се прие нов закон за регулатора.

Новия закон повиши изискванията за опит като трудов стаж така, че Чобанов да се окаже неопитен да управлява комисията. И председателят си тръгна. Отново тихо, без никой да разбере. Само „Капитал“ предвкусваха как техни любимци ще се върнат в комисията и сервилно подготвяха почвата за смяна на председателя от месеци преди тя да се случи. Дори обясняваха как е дошло „Време за експерти“. Честити експерти – получиха един… Стоян Мавродиев.

Николай Неновски, септември 2014 г. Новото раздаване отреди на БСП и ДПС да управляват отново, макар и само за година. Изгоненият от КФН Петър Чобанов стана финансов министър. Като такъв, той упражняваше правата на държавата като собственик в Българска банка за развитие. Министърът убеди друг прогонен – професор Николай Неновски да се върне в България като член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие. Да, животът за професора не бе приключил. Той стана професор в унивеситета „Амиен“ във Франция. Оглави международна магистърска програма и изнасяше лекции на различни места по света.

ГЕРБ обаче превърнаха завръщането на професор Неновски в България във фарс. Само три месеца, след като бе утвърден като член на Надзорния съвет, служебното правителство на Георги Близнашки го освооди. Тогава смените бяха нещо нормално. При гостуването си в „Шоуто на Слави“ професор Близнашки обясни, че с уволненията „трябва да се изпрати знак“.

Надзорният съвет на ББР, в който участваше професор Неновски, следеше за дейността на банката, когато концентрацията на големи кредити в портфейла (тези към 20-те най-големи длъжника спрямо общата сума на отпуснати заеми) спадна от 71% на 63%. Това стана чрез ограничаване на експозиции към големите клиенти, както и чрез почти двойно повишаване на кредитирането за малки и микропредприятия.

Нещо много важно – сменените надзорници не получиха дължимото им по договор обезщетение за предсрочно освобождаване. Отново, никой от тях не тръгна да реве по медиите. Не, че щяха да му обърнат някакво внимание.

И малко за политическите назначения

Назначеният от Близнашки Надзорен съвет включи заестник-министъра на финансите по това време Кирил Ананиев, бившият директор на ББР Митко Димитров и финансиста Атанас Кацарчев. При тях концентрацията на големи кредити към 20-те най-едри клиента достигна 99%.

„Свободните медии“ пак не казаха нищо.

Не казаха нищо и когато следващият Надзорен съвет, излъчен от икономическото министерство, включващ заместник-министър Лъчезар Борисов също се правеше, че всичко е наред.

И сега погледнете надзорниците, които служебният министър на икономиката Кирил Петков опитва да изгони. С изказването си от петък Велина Бурска и Митко Симеонов показаха, че са професионални мъртви души. Те са в банка за развитие, която има устав, за чието създаване има закон, и въпреки, че са наблюдавали как тя се отдалечава от мисията си, те остават безмълвни, защото всичко било съобразно закона.

Шеф на ДАНС, полицейски шефове, девойката от Агенцията за инвестиции. Какво трябва да се случи, за да разберат тези хора, че е нормално назначенията им да са с хоризонт равен на политическия цикъл. Главно, защото ГЕРБ замениха експертността и професионализма с политически назначения и лична лоялност към бащицата от Банкя.

Tags , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>