pismoto
Стоян Мавродиев и неговото управление на финансовия регулатор са компрометирани. Изборът на нов шеф на надзора обаче също не вдъхва надежди.

Писмото, което наклони везните към смяна на Стоян Мавродиев

След като от края на юни се смяташе, че Стоян Мавродиев ще остане председател на Комисията за финансов надзор поне до края на годината, от петък миналата седмица активно се заговори за неговата смяна. Това трябва да стане по ускорена процедура, която започва утре в парламентарната бюджетна комисия и ще приключи в края на месеца преди парламентарната ваканция. Кое обаче обърна хода на събитията?

Най-силният фактор в тази посока е писмото, което изпрати Европейския орган за застраховане и пенсионно осигуряване, познат с латинското си съкращение EIOPA. В него  с деликатен тон към работата на Комисията се отправят критики, а датата на изпращането му съвпада с огласянето на процедурата за нов председател.

Повече от очевидно е, че този документ е оказал влияние за смяната на Мавродиев. Друг е въпросът защо трябва да се бърза с избора на нов председател на КФН. На него може да се отговори с другото голямо съвпадение. Идната седмица започва проверката на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите. И ако от думите на Цветан Цветанов ставаше ясно, че Мавродиев ще остане достатъчно дълго, че да влияе на тези проверки, то започващата утре процедура вещае точно обратното – налагане на нов председател, който да следи за процесите.

Основателният извод от  тези боричкания е, че председателят на финансовия надзор ще може да влияе на предстоящите проверки и влиянието му може да е има такъв магнитуд, че да преначертае пазара на небанкови финансови услуги. От едната страна на барикадата са Стоян Мавродиев, Цветан Цветанов  и сайтът „ПИК“. От другата страна са финансовият министър Владислав Горанов и неговият фаворит за нов председател – Карина Караиванова (в момента заместник-министър на финансите. Медиен партньор в кампанията е медийната група „Капитал“.

Очевидно крилото на Горанов в момента надделява, като най-забавно е заравянето на томахавката, след като с години Горанов бе представян като протеже на Делян Пеевски в медиите на Иво Прокопиев. Зад кулисите ще останат и други боричкания, но едно може да бъде откроено.

Писмото на Габриел Бернардино наистина критикува Комисията за финансов надзор, но дали посланията наистина показват желание за спешна смяна на шефа й. Всеки може да си отговори сам по долното факсимиле.

Стоян Мавродиев е за смяна и всеки негов ден начело на финансовия регулатор вреди на икономиката ни. Смяната му обаче се случва по същия начин, по който самият Мавродиев бе назначен – бързо, непрозрачно, просто защото управляващите можеха да го направят. И това създава риск след шест години отново да признаваме грешки, които правим днес.

letter

Tags , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>