Министърът на финансите е най-доброто, с което ГЕРБ разполагат. Но то не беше достатъчно
Това ще стане с гласуването на бюджед 2016, като в преходните и заключителни разпоредби са заложени по-високите разходи на държавата, които повишават и дефицита. Очаква се той да стигне 2.87 милиарда лева, или 3.3% от брутния вътрешен продукт, а сегашният закон предвижда дефицит от 2.49 милиарда дефицит, който се равнява на 3% от БВП. / Снимка: БГНЕС

Държавата ще актуализира бюджет 2015 с по-голям дефицит

Иновативен начин да актуализира бюджет 2015 е избрало правителството. Това ще стане с гласуването на бюджед 2016, като в преходните и заключителни разпоредби са заложени по-високите разходи на държавата, които повишават и дефицита. Очаква се той да стигне 2.87 милиарда лева, или 3.3% от брутния вътрешен продукт, а сегашният закон предвижда дефицит от 2.49 милиарда дефицит, който се равнява на 3% от БВП.
Самата актуализация е от технически характер, защото просто ще узакони разминаването между вече одобрените планове и реалността в края на годината без да налага промени в тавана за държавния дълг и новоизтеглените заеми.
Ако бяхме в нормална държава, където харченето на държавните пари е обвързано и с конкретни политики, това щеше да бъде знак за лош вкус, защото правителството опитва да неглижира въпроса, като го скрие измежду текстовете на съвсем отделен документ.

В България обаче такава промяна може само да се използва за безсмислени спекулации и от двете страни. Макар финансовият министър да обяви, че дефицитът ще бъде по-голям от планираното още през лятото, премиерът Бойко Борисов си направи няколкомесечна самохвална кампания, изтъквайки само увеличените приходи, но не и допълнителните разходи. Крайният резултат е, че увеличението на разходите спрямо първоначалния план е по-голямо от допълнителните приходи, с които се хвалеше премиерът.

Те от своя страна се оказаха следствие много повече на икономическото развитие, отколкото на борбата с контрабандата, но тези факти ще се дискутират слабо в парламента, именно защото актуализацията е заметена в много по-голяма тема.

Причина за актуализацията повишени разходи във връзка с приключването на първия програмен период за усвояване на еврофондове и за обезщетения на съкратени служители от различните министерства.

Tags , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>