full_d5930fd6-a49d-403a-9b89-a2135405d0ef
Билян Балев (на снимката вдясно) не е нарушил Закона за публичност на имуществото, но може самият закон да има сериозен пропуск.

Сериозен пропуск в закона за публичност на имуществото на държавници

Слабост в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности изглежда може да бъде откроена в тазгодишната реколта от декларации. Те бяха публикувани през седмицата и отново предизвикаха вниманието на обществото към това какво притежава една, или друга личност на върха на държавното управление. Много по-интересно обаче е какво остава скрито и как точно може да се скрие то без да бъде нарушен  закона.

Пример в тази посока  може би ни дава декларацията на Билян Балев, изпълнителен директор на Българска банка за развитие и може би вече бивш собственик на яхта. През април вестник „24 часа“ написа, че името му фигурира в списъците на Международния консорциум за разследваща журналистика, който се сдоби с информация за офшорните компании, регистрирана от панамската  адвокатска кантора „Мосак – Фонсека“.

Според информацията, такава офшорка притежава и българският банкер, а тя била създадена за да се управлява придобитата от него яхта, държана на пристанище в Монако. В последната декларация на Билян Балев обаче се посочва собственост върху компания, регистрирана на Британските  вирджински острови, наречена  „Финко Грейс“ ООД. В нея той притежава 100 дяла на стойност 500 единици. В каква валута е тази стойност не се упоменава и затова логичното предположение е, че става дума за левове. Не е ясно също дали зад тези 500 лева номинална стойност на дяловете се крие яхта за стотици хиляди евро.

„Това е компания, регистрирана за конкретна цел. Но направих грешка и в момента лодката е в процес на продажба. Вече има подписан предварителен договор. Така че компанията ще бъде затворена в рамките на много кратко време или ще бъде прехвърлена на новия собственик на съответния актив“, казва Билян Балев в интервю за часовете  през април.

Задължението по закон е декларациите  да се подават до 30 април, а в следващия месец може да се правят поправки на вече декларираното имущество. Това означава, че откакто се разрази дискусията за яхтата на банкера до подаването на декларацията, тя може да е била продадена и в баланса на фирмата може наистина да са останали само 500 лева.

Ако изключим тази възможност обаче, може  да се предположи, че има слабости в законодателството и начина на деклариране, който то структурира. Тези слабости позволяват  значителни по стойност активи, които представляват лично богатство, да бъдат скривани в балансите на фирми, които се показват пред обществото чисто формално. Така то знае само номиналната стойност на дяловете в дружеството, но не и за реалните мащаби на притежаваното богатство от  деклариращия.

Така не се нарушава закона, но със сигурност не се постига неговата цел –  данъкоплатците да знаят с какво разполагат висшите държавници и се затруднява  работата  на данъчните в  селекцията на рискови лица, чиито доходи да се проверяват.

Tags , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>