***IRISH EDITORIAL USE ONLY*** 
2011 Rugby World Cup Semi-Final, Eden Park, Auckland, New Zealand 16/10/2011
New Zealand vs Australia
New Zealand's Keven Mealamu with the ball
Mandatory Credit ©INPHO/Photosport/Andrew Cornaga *** Local Caption ***
Нова Зеландия, познати като ALL Blacks, заради черните си екипи са основни фаворити за титлата. Австралия с жълтите екипи за първи път от години е в подем и също се очаква да е сред най-силните отбори на турнира. / Снимка: Flickr.com, rugbyworldcup_

Най-голямото спортно събитие на годината започва – световното първенство по ръгби

С мач между домакините Англия и Фиджи тази вечер ще започне най-голямото спортно събитие в света след олимпийските игри и световните по футбол. Показателно за интереса към световната купа е, че броят на зрителите само по стадионите се очаква да стигне 2.4 милиона души, а приходите за икономиката на обединеното кралство по консервативни оценки ще стигнат 3.3 милиарда долара. За да се осъзнаят мащаба и важността на събитието, това са 5.28 милиарда лева или 6% от общия продукт, който очакваме да създаде българската икономика в рамките на тази година. Но да се върнем към самата игра. За тези, които познават ценностите и достойнствата на ръгби, тук е пълната програма на шампионата. За по-малко запознатите с ръгби, по-долу излагаме факти, които ще покажат, с какво тя е по-специална от футбола.

1 На терена няма симулации. Единствената форма на преструване е контузен играч да излъже, че добре, за да продължи да играе.

2 Твърдостта и грубостите се случват по правила, а да се спазват е въпрос на чест.

3 Съдиите се ползват с респекта на монарси. Думата им е закон и никой не я оспорва.

4 Феновете на двата отбора изживяват заедно мача на любимците си като общ празник.

5 На мач по ръгби се разрешава внасянето на алкохол, защото и да има някаква агресия, тя остава на терена.

6 Мачовете зъвършват с шпалир, при който победителите поздравяват загубилия противник.

7 Макар контузиите в ръгби да са рядкост, когато се случат, може и да са доста сериозни. Най-честите контузии сред ръгбистите са счупени зъби и уши.

8 Ръгбистите са носители на рядко срещана за днешното време галантност, честност и толерантност. Едва ли в ръгби броят на гей състезателите е по-голям отколкото в други спортове, но в ръгби има най-много професионалисти, които признават за ориентацията си.

9 Най-добрият съдия по ръгби в света е гей.

Tags , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>