por
Дефект на българските медии е че робуват на кинозвезди като премиера Бойко Борисов и отказват да се вслушват в здравия разум. Въпреки това алтернативните идеи съществуват. /Снимка, личен профил във фейсбук.

Отговорът на Пламен Орешарски за енергетиката

Цената на тока отново стана поле за политизиране, в което премиерът се фокусира главно да напада своите предшественици, но не и да посочи проблемите, техния произход и смислени идеи за решаването им.
Заради фетишоподобната фиксация на медиите в премиера слънце и неглижирането на алтернативните идеи, помествам мнението на бившия премиер Пламен Орешарски, което той публикува на фейсбук профила си вчера.

В дискусиите за цената на тока отново се изложиха характерни пропагандно политически тези, без особена връзка с реалните събития. Затова, да се върнем на фактите. Известно е, че състоянието на българската енергетика плавно се влошава от началото на века, под въздействието на три основни предпоставки:

1. Първият определящ фактор бяха поетите ангажименти към външни инвеститори за изкупуване на ел.енергия на високи фиксирани цени от две от рехабилитираните централи на Марица-Изток още в 2001 година.

2. Вторият фактор са разходите от страна на НЕК по два големи енергийни проекта, които и до днес тежат върху задлъжнялостта на компанията. За пример, в прекратения проект за изграждане на АЕЦ Белене се влагаха средства през 2008-2009 години, но и след това до 2011 година, дори в по- голям размер.

3. Третият фактор за влошаване на финансовото състояние на енергийната система са стихийното и нерегулирано въвеждане в експлоатация на ВЕИ мощности в периода 2010-2012 година. За илюстрация – въведените фотоволтаични централи в края на 2009 година възлизат на 8 MW съвкупна мощност, докато в края на 2012 същите доближават 1000 MW – колкото един голям ядрен реактор.
Дори и тези факти не възпират допусналите шоковото разрастване на ВЕИ сектора и инвестиралите не малки суми в проекта Белене да търсят вина в други и да поучават. И вместо да мислят за милиарда заем, с който се рефинансираха стари дългове, добре е да се фокусират върху новите 16 милиарда.
За малко повече от година моят Кабинет реализира или стартира редица мерки в посока на ребалансиране и оздравяване на системата. Повечето от тях не бяха продължени. А без подобни мерки, цената на електроенергията вероятно ще продължи да върви нагоре и в следващите години.

Енергетиката в средата на 2013 г.:

1. Свръхзадлъжнялост на сектора;
2. Блокиран износ на ток с висока експортна такса;
3. Неработещи електроцентрали заради слабото търсене на вътрешния пазар;
4. Неработещи мини и стачна готовност на работещите в тях;
5. Пълна липса на ликвидност в сектора;
6. Огромен дял на ВЕИ сектора за сметка на държавните централи- ТЕЦ2 и АЕЦ;

Предприети действия:

1. Увеличена цена на тока, по която продава НЕК в качестовото му на обществен доставчик с 34%
2. Намалено задължително изкупуване на студен резерв с 50%
3. Намалена експортната такса от 35 лв на 6.91 лв/МВтч, с което се възстанови експортът и се натовариха мощностите
4. Повишена цена на въглищата в Мини Марица изток – от 71 лв. 77 лв.
5. Успешно разделяне на ЕСО и НЕК и предотвратена глоба от 8000 евро на ден от ЕК
6. Стартиране на балансиращ пазар
7. Създадено дружество, което да управлява енергийната борса ;
8. Предотвратени две наказателни процедури в сектор газ и електроенергия за БЕХ
9. Откази за присъединяване на фотоволтаични централи или вятърни паркове.
10. Въведена такса за ел.енергия от ВЕИ
11.Стартирано предоговаряне на условията по сключените дългосрочни договори с производители на електрическа енергия.
12. Законодателни промени, позволили на ДКЕВР да промени ценовите модели и да се намали цената на ел.енелгия за потребителите на ниско напрежение.

 

Tags , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>