bzgb
Сайтът изглежда адекватно направен и подготвен да обслужва търсенето.

Сайт предлага фолио против полицейски камери

Нещо в тази държава трябва да е много сериозно сбъркано, след като вече публично се търгуват лепенки за прикриване на регистрационните номера на автомобилите, при заснемане от полицейските камери. Интернет сайтът bezglobi.com продава лепенките на цена 8 лева за една от цифрите на регистрационния номер. Така, ако искате да прикриете всички четири цифри и трите букви ще са ви нужни общо 7 символа или 56 лева.

„NANO – това е уникално невидимо фолио, което се залепва върху цифрите/буквите на номера и ги прави невидими за камерите на КАТ. Фолиото е незабележимо, но камерите за автоматично видеофиксиране, снимащи със светкавица или в инфрачервения спектър, улавят вместо номер, само ОТБЛЯСЪК, като по този начин номерът Ви остава напълно невидим за камерите на КАТ“, обясняват от сайта. А за да мотивират потенциалните си клиенти продължават със следното обяснение: „Не бъдете рекетирани повече и не пълнете джобовете на някого! Поръчайте още сега нужните Ви цифри и/или букви и шофирайте без притеснение, но не нарушавайте правилата за движение по пътищата“.

Snake oil salesmen

Разбира се, трябва да допуснем, че може и това да е някаква голяма шашма, както онова устройство, което се поставя в жака на запалката на автомобила и намалява разхода й на енергия. Анкета сред потребителите в интернет показа, че 90% се съмняват в ефективността на фолиото и смятат, че закупуването му е най-лесният начин за човек да се раздели с няколко десетки левове.

Snake oil salesmen, или шивачът който прати царя гол сред поданиците му.

За целите на тази статия се свързах с представител на сайта, на телефоненния номер, посочен още на началната страница. Той обясни, че ако днес направя поръчката, лепенките ще ми бъдат доставени още утре.

Когато го попитах дали не им е неудобно, че така създават условия за стимулиране на пътните нарушения, човекът отсреща отговори че с дейността си сайтът не нарушава нито един закон. И навярно е точно така. Те просто продават някакви си лепенки. Къде ще се поставят и какво ще се случи след това си е грижа на самият водач.

А ако лепенките се окажат менте, тоест камерите уловят нарушителя въпреки предпазното фолио, той едва ли ще тръгне да съди доставчиците си. Първо сумата е малка, и второ ще е малко трудно да се обясни на съдията, че искал да наруши закона и да се измъкне, но доставчикът му го е измамил.

Това напомня за шивачът, който измамил царя да излезе сред хората си гол. А в уличната мъдрост подобни схеми са наречени „Snake oil salesmen” – “продавачи на змийско масло“. Предлагат нещо фалшиво за продажба, купува се от наивниците и докато се усетят, продавачите вече са духнали с парите.

И във всеки случай, това е тревожно явление. Само преди ден стана ясно, че пловдивски полицаи са направили всичко възможно да покрият убиец с автомобил, като са го пуснали от местопроизшествието и не са проверили дали е шофирал пиян, или дрогиран. Днес виновните полицаи са разследвани от прокуратурата. Убиецът обаче трябва сериозно да ги е почерпил, а цялата картинка показва, че нещо много сериозно се е объркало, щом високите скорости вече се бранят като контституционно право.

Tags , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>