ganchev_cska
ЦСКА ли иска Гриша Ганчев, или негов символ, който да пришие на друг клуб?

Видяхме ли снощи последния мач и последната купа на ЦСКА?

Пълен стадион, купа на България, триумфално возене в открит автобус. Звучи страхотно, но дали не е и като за последно. Всеки от двата варианта за бъдещето на червения клуб е свързан с различен бизнесмен и спасител, който има и различни виждания. От  една страна е Васил Божков, за който се  предполага, че иска да оздрави сегашното дружество (макар никога да не е заявявал твърда позиция), а от другата страна  е Гриша Ганчев. Наскоро ловешкият бизнесмен обяви, че на среща с министър-председателя Бойко Борисов е получил гаранции, че червеният клуб наесен ще играе в елитната футболна група, дивизия, лига, или както там някой може да го нарече. Доколко обаче това може да бъде вярно, и как може да се реализира подобен вариант?

Оздравяване на ЦСКА ще струва поне 15 милиона лева. Придобиването на активите ще излезе много по-евтино, но клубът няма да е същият.

Вероятно най-големият препъни камък и пред Васил Божков и пред Гриша Ганчев е, че за  оздравяването на ЦСКА трябва да набавят около 15 милиона лева. Три четвърти  от тези пари може да са във формата на банкови гаранции, или друг тип активи и с тях да се обезпечат публичните държавни вземания. По закон те може да се разсрочат с разрешение на финансовия министър, но той не може да направи това без да е сигурен, че разсрочването защитава държавния интерес. Тоест за да позволи някакво изчакване, ще трябва гаранция, че от държавата няма  да загуби, както при предишните разсрочвания. Останалите задължения може да се дисконтират дори с 90% и би било много вероятно да се случи точно така.

Въпросът е, че нито Васил Божков, нито Гриша Ганчев са натрупвали богатствата си, залагайки милиони за нещо, което не е ясно, кога ще им донесе печалба. А ЦСКА е български футболен отбор и при сегашните  обстоятелства  очевидно не може да генерира такива приходи, че да да покриват както  текущите разходи, така и първоначалната инвестиция на един от двата си спасителя.

Защо му е на прагматичен бизнесмен да инвестира милиони в спасяването на отбор, който не може да печели?

Така валидно остава допускането, че и двамата биха поискали някаква компенсация и то от човека, който ги кара да се захванат с футболния клуб. В случая, колкото и да не се харесва на червените фенове,  именно премиерът Бойко Борисов е гарант за спасяването на армейците (поне ако се съди от изявлението на Гриша Ганчев), което трябва да рече, че премиерът трябва да възнагради спасителя на червения клуб.

Основна прогноза на „На стената“ е, че Васил Божков или фирми, свързани с него, няма да се захванат с оздравяване на ЦСКА и затова ще разсъждаваме какво може  да са се договорили Гриша Ганчев и Бойко Борисов?

Какво може да свърже Гриша Ганчев и Бойко Борисов?

Бойко Борисов е в тежък конфликт с Движението за права и свободи и Делян Пеевски, чийто бизнес интереси бяха засегнати с отмяната на поредица от обществени поръчки. От друга страна Делян Пеевски е считан за един от претендентите за дистрибутора на горива „Петрол“ с основен съперник Гриша Ганчев. Така Делян Пеевски се явява общ враг както на премиера, така и на Гриша Ганчев и е много вероятно футболният отбор на ЦСКА да върви в пакет с разрешаването на по-големия проблем, как да се отърват от Делян Пеевски и как Гриша Ганчев да придобие безспорен контрол върху „Петрол“ и да реши проблемите с дълговете на компанията.

Интересуват ли се червените фенове, как ще се сбъднат добрите новини, които Гриша Ганчев им обещава?

Последния път, когато от министър-председателя зависеше навлизането на енергийна компания в България – „Газпром“, той лично я упъти към „Левски“. Е, днес може би е настъпило време да се  покаже бащица  и на „червените“, като насочи Гриша Ганчев към ЦСКА. Въпросът е, колко може да се бърка премиерът в тези неща и колко ще посмее да се набърка.

Други, не по-малко важни въпроси са как технически ЦСКА да се върне в елита наесен, и какъв ЦСКА евентуално ще играе в елита наесен. Всяка разпродажба на активи, които след това да се придобият от „Литекс“, или „Чавдар“ Етрополе, или обединение между двата клуба ще означава закриване на днешния клуб. Някой друг ще притежава рисунката, наречена емблема, трите звездички разговорът отново ще се върне в изходната точка кой бизнесмен ще си напазарува повече фенове, които припознават неговия клуб за легитимен приемник на сегашния ЦСКА. Сегашният обаче ще е заличен от правния мир. Просто е добре да се знае.

Tags , , , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>