trollZ
Дали Владислав горанов ще последва съдбата на Симеон Дянков? Бойко Борисов е показал, че в името на оцеляването си може да освободи всеки член на кабинета.

Отива ли си финансовият министър Владислав Горанов?

Реформаторският блок работи за смяната на финансовия министър Владислав Горанов, научи „На стената“ от източници в парламента. В политическия кабинет на един от министрите от квотата на реформаторския блок вече открито се говори, че Горанов е пътник, а причина за смяната му е предложеното ограничаване на социалните придобивки за заетите в секторите „отбрана“ и „сигурност“.

Проблемът не е в самите идеи, а в това, че с начина, по който ги предложи, на практика Горанов удари шамар на вицепремиера Румяна Бъчварова и на министрите „реформатори“ Христо Иванов и Николай Ненчев. Като предлог за смяната му пред премиера ще се изтъкне противоречивият характер на финансовия министър, който за 15 месеца настрои срещу себе си пенсионните фондове, полицията и военните, и като цяло създаде главоболия на министър-председателя.

Част от атаката срещу Владислав Горанов е и интервюто на Гроздан Караджов (депутат от РБ), дадено за „Медиапул“ преди два дни. В него той твърди, че виновниците за източ ването на Корпоративна търговска банка няма да станат известни заради ограничения в договора, който именно Владислав Горанов е подписал с разследващата компания „Аликс партнърс“.

Припомнят се и дискутираните миналата година кредити, отпуснати от Българска банка за развитие (ББР) на компании, за които медии твърдят, че са свързани с Делян Пеевски, като Караджов директно говори за отговорността на финансовия министър да „спаси ББР, ако се констатира, че изнесеното в пресата е истина“.

Така и Владислав Горанов влезе в списъка с нападаните политици за кредитната дейност на банката за развитие, без разговорът за дейността й да влезе в повече дълбочина. Същите критики станаха предлог преди една година да се смени първо надзорният съвет на институцията, а след това и двама от тримата й изпълнителни директори. Макар Горанов да носи политическа отговорност за действията на новото ръководство, което е в пълния си състав от декември миналата година, сегашните коментари касаят информация и спекулации, които циркулират в публичното пространство още преди той да стане министър.

Затова и внушенията на Гроздан Караджов имат повече характер на кална кампания, отколкото на загриженост за управлението на банката. В противен случай той можеше да зададе много по адекватни въпроси, но те ще повдигнат принципен дебат за състоянието на ББР и ролята й в икономиката, но няма да представят министъра като удължение на ДПС.

Предлагайки политики в секторите отбрана и сигурност, Владислав Горанов иззе прерогативи на ресорните министри и ги унижи пред обществото за това, че проспаха възможността сами да придвижат някакви реформи в системите си, а в по-общ план подкопа авторитета на Реформаторския блок, като съставна част от хаоса в кабинета „Борисов 2″.

Последното (макар да е абсолютно вярно), не може да се извади от по-големия контекст, който включва подновеното боричкане между ДПС и реформаторите за сърцето на Бойко Борисов, а бидейки приятел на Делян Пеевски, финансовият министър ще се представи като саботьор на несбъднатите реформи в секторите „Обраната“ и „Сигурност“. Евентуалната му оставка пък ще скрие провалите на Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Христо Иванов, като в същото време ще повиши рейтинга на министър-председателя. Единственото несигурно е дали Бойко Борисов ще се осмели да освободи Горанов, който е един от най-ценните му сътрудници, което ще доведе до вълна от лобизъм за неговия приемник както в ГЕРБ, така и сред коалиционните партньори.

Tags , , , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>