6851648183_48b6a7ea68_o
България се е отказала да строи АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ. САЩ са лобирали и "Уестингхаус" да работи на площадката в Козлодуй, но отсъденото в полза на "Атомстройекспорт" ще е изцяло за сметка на България. / Снимка: Държавният департамент на САЩ, Flickr.com

Уикилийкс: България е спряла АЕЦ „Белене“ под натиск на Хилари Клинтън

Когато атовете се ритат го отнасят магаретата. Тази поговорка важи в пълна сила и за България, чиято сервилна външна политика я превърна в жертва на геополитическите боричкания между Съединените щати и Русия. В изтекла кореспонденция между Хилари Клинтън и един от помощниците й по времето, когато беше държавен секретар, става ясно, че България се  е отказала да строи АЕЦ Белене под натиск на Съединените щати. Точно в резултат на това действие миналия месец страната ни бе осъдена да плати поне 550 милиона евро на руския производител „Атомстройекспорт“. Ето какво пише помощник държавния  секретар Ричард Морнингстар до шефката си, която днес е кандидат за президент:

Увмажаема госпожо секретар, намирам се в Атина като част от обиколка в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Искам да ви уведомя, че получих обаждане преди малко от българския външен министър Младенов (Николай Младенов, министър на външните работи – бел. прев.), който ме уведоми, че България е решила да отмени проекта си за изграждане на АЕЦ Белене в партньорство с Русия.
Това беше важна част от дискусията по време на посещението ви в София. То (Младенов) каза, че Русия сътрудничи. България ще придобие владение върху един реактор, чието производство е завършено и ще го пренасочи към площадката в Козлодуй. „Уестингаус“ преговаря с българите за разработване на проект в Козлодуй, използвайки руския реактор.

 

wikileaks
Кликнете за уголемяване на факсимилето.

Източник на новината (вижте снимката  долу) е Уикилийкс и е интересно  как към нея ще подходят имащите са иначе за десни проамерикански медии, които признаваха достоверността на изтеклата информация, когато касаеше докладите на бившия посланик в България Джон Байърли, и гнилите ябълки в българската банкова система.

Иначе, документът показва как България се отказва от строежа на атомна електроцентрала включително заради натиск на една велика сила без да става ясно дали и с какво тя компенсира държавата ни за подобно решение и дали се ангажира с подкрепа срещу евентуални съдебни искове от страна на Русия. Което е по-важно, вижда се, че е имало натиск американската компания „Уестингхаус“ да продължи работата по инсталиране на ядрени мощности около един от руските реактори, който е бил завършен, към момента на изтеклата кореспонденция.

Борисов и Младенов да плащат на Атомстройекспорт

Уязвимата позиция, в която видимо е поставена България, е отговорност  на първото правителство на Бойко Борисов и неговия външен министър Николай Младенов. В  момента той е специален представител за Ирак на генералния  секретар на ООН Пан Ки-Мун.
138301279
Най-логичното нещо, което изтеклата информация трябва да породи на институционално ниво е разследване за това дали Борисов и Младенов са успели да защитят българския национален интерес. Обществото пък е длъжно да си даде сметка до какво водят решенията за  прекомерно сближаване с една страна пред воденето на балансирана външна политика. Не точно любимото начинание на президента Плевнелиев и днешния външен министър Митов, но все пак необходимо за европейска държава в 21-ви век.

Ако изтеклата информация се окаже вярна и към Бойко Борисов се демонстрира същата строгост, с която той подходи към военния и външния си министър, при дискусията за натовска флотилия в Черно море, то правилната реплика би била:

Нека Бойко Борисов и Николай Младенов да си плащат реактора. Нека те да поработят и да видят какво е да взимат решения в полза  на чужда държава.

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>