Boyko
Без преувеличение, Бойко Борисов просто не е почтен като говори за Корпоративна търговска банка. Така само показва колко е недостоен за премиерския пост и трябва да благодари на заблудата, в която е поставил мнозинството избиратели.

След поредните манипулации за КТБ: Господин премиер, дължите малко повече почтеност

Със сутрешното си интервю пред Нова Телевизия министър председателят продължи да заблуждава обществото за своята роля и на партията му ГЕРБ в скандала с Корпоративна търговска банка. Повтаряйки мантрата, че парите на държавните фирми са държани там за да се предпази институцията от фалит, той обвини кабинета на Пламен Орешарски за изтеглянето на държавни средства и предизвикването на фалита на институцията.

Това твърдение е или тотална подигравка с обществото, или плод на невероятната глупост на премиера, или някой от комуникационните му съветници. Във всеки случай думите му принизяват премиерската институция до най-ниското ниво, възможно за един политик.
Борисов:
От една страна, Цветан Василев. Много хора ме упрекват, че по време на управлението на ГЕРБ банката се е разраснала. Аз многократно съм казвал, че ако ние тогава не я бяхме подпрели, както и други български банки, както и във момента, тя щеше да се срути още тогава. Щеше да нанесе големи щети.

Водещ:
Чакайте, ако не я бяхте подпрели в смисъл, финансово и започнете да теглите държавните пари?

Борисов:
Точно. Каквото направиха в последната седмица. Само това е, няма друго. Когато портфейлът вече се клатеше, държавата… И даже ако си спомняте Симеон Дянков щяха да го съдят, затова че каза, че на една друга банка при предишното правителство, бяха я подпрели с милиард и нещо. Ние същото го направихме след това. Защото с милиарди пари в банковите си сметки хората щяха да останат с по 100 хиляди евро. Затова се прави. И това е инструмент и го правят всички. Цяла Европа го прави за да си държи…

Водещ:
Защо миналата година не получи помощ отново?

Борисов:
Ми защото аз много пъти съм казвал. Орешарски и Чобанов като финансов министър са виновниците, които би трябвало да понесат тежка наказателна отговорност затова, че направиха това с КТБ.

Скандалното в първия коментар на Борисов е, че Корпоративна търговска банка почти утрои размера си по времето на първия му мандат и ако средствата са използвани за стабилизационни мерки, то подобно разрастване е било неустойчиво и не е трябвало да се допуска. Ако приемем, че думите на Борисов са истина, изникват въпроси от сорта: Защо проспахте кредитирането на свързани фирми? Защо алокирахте в КТБ пари на държавните фирми и така ги изложихте на риск от фалит, вместо да депозирате средства от фискалния резерв? Защо не поискахте становище от Европейската комисия дали е редно да оказвате такъв вид държавна помощ на КТБ?

Другата манипулация на премиера е, че сочи като пример мерките по стабилизиране на друга банка от 2008-ма година и позоваването на Симеон Дянков като източник. Може би е добре Борисов да си спомни, че Симеон Дянков посочи помощта като нещо лошо, а не като положителен пример. Ако министър-председателят искаше да направи аналог с 2008-ма година, трябваше просто го спомене, а позоваването на Дянков е нищо повече от контрааргумент на собствената му теза, който показва лична несигурност.

Най-скандално е обвинението към бившите премиер и финансов министър. От думие му се прави извод, че главата на изпълнителната власт не е прочел на доклада на комисията за КТБ, а той показва недвусмислено с конкретни примери, че банката е била пирамида, източвана от собственика си. И следователно Бойко Борисов във заблудата си ли е искал да запълва откраднотото с пари на данъкоплатците, или е имал личен интерес пирамидата да продължи да съществува?

Може би е редно от отговорност пред обществото Бойко Борисов да си спомни, че дори неговите депутати Менда Стоянова и Десислава Атанасова признаха Корпоративна търговска банка за неспасяема пирамида, както постъпи и финансовият министър във втория му кабинет.

Със сигурност е редно Бойко Борисов да осъзнае отговорностите на поста, който заема и да започне да се държи с дължимата за него почтеност. Нищо не може да оправдае лицето на изпълнителната власт, да говори полуистини и да внушава погрешни изводи, дори и когато не прави това, изричайки откровени лъжи.

Когато говори за „наказателната отговорност“ на този или онзи, той обвинява съдебната власт, че не си е свършила работата, като вкара в затвора носителите на тази отговорност, или обвинява законодателната власт, че са допуснали пропуски в законодателството, които продължават да не отстраняват.

Издавайки присъди на Орешарски и Чобанов, без да обвини съответните прокурори и депутати Борисов не доказва тезата си, а демонстрира страх от това да признае грешки на своето управление, като тази да държи парите на държавните фирми в Корпоративна търговска банка.
А този страх може да се обясни единствено с по-големия страх от разсъждението дали премиерът е направил грешките си от неопитност и некомпетентност, или е бил мотивиран по друг начин да защитава КТБ.

Последното кара хората да мислят, че той заключва почтеността си в шкафчето на съблекалнята след всяка тренировка и всички добродетели които възпитават спортовете, практикувани от премиера, си остават за терена. В политиката място за честност изглежда, че няма.

Tags , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>