Boyko

Аликс Партнърс: КТБ е източвана през целия първи мандат на ГЕРБ

Корпоративна търговска банка е била източвана. Била е източвана най-малкото под носа на Българска народна банка и одиторите, които са заверявали отчетите й. Щетите са за милиарди левове, а в най-добрия случай от отпуснатите заеми могат да се върнат около 800 милиона лева.   Това заявява разследващата компания „Аликс партнърс“ в доклада, който направи по поръчка на държавата. Документът бе разсекретен във торник и съдържа 575 страници с информация за лошите практики, примери за тях и доказателства за участието на нейни собственици и мениджъри в източването на банката. Системното разглеждане на събитията, така както го показва консултантската компания обаче показва един много по-сериозен проблем.

Като начало на раздуването на балона авторите сочат 2009 година. За четирите години от тогава до края на 2013 година нетните активи са нараснали над два пъти. Кредитите, отпускани на нефинансови институции и други клиенти са се увеличили с около 3 милиарда лева до 4.6 милиарда лева, представляващи около 70% от общите активи на Банката. Общата сума на активите на Банката е нараснала тройно – от 2 милиарда лева до 6.7 милиарда.
KTB
За този период докладът показва, че е било разпространена практика кредитите към клиенти-кредитополучатели да служат като канал, за източване на институцията, или казано на експертен език „неправилно и/или неправомерно извлечени от Банката (средства). Изглежда тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалният мажоритарен акционер в Банката, г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица“.

Това е периодът, в който управлява първото правителство на ГЕРБ. През този период финансовият министър Симеон Дянков отказа да забрани концентрацията на влогове на държавните фирми в Корпоративна търговска банка. Вместо забрана, разписана в наредба, под негово ръководство Министерство на финансите публикува препоръки. А когато Бойко Борисов бе попитан защо държавните фирми трупат средствата си само в тази банка, обясни че става дума за стабилизационна мярка по поддържането не само на тази банка, но и на банковата система.

Когато поддържането на държавни депозити в КТБ е правителствена политика, и успоредно с това банката се източва, логиката и въображението имат право да допуснат, че случващото е мотивирано от корупционни схеми.

Сега една компания, наета от държавата по времето, когато се управляваше от второто правителство на ГЕРБ, казва че източването на КТБ се е случвало по същото време, в което Бойко Борисов е отстоявал поддържането на депозити, като предпазна мярка. Пита се, лъжеше ли Бойко Борисов тогава, като обясняваше че наблюдаваме стабилизационна операция, или е бил пълен глупак в едно с целия апарат, който му е подсказал тази нелепица за опорна точка. Или може би е бил съучастник на Цветан Василев. Въображението на човек няма граници, особено, когато снабдяването на една банка с държавни ресурси, които почти веднага са били източвани, е било публично призната правителствена политика.

Нека видим най-забележителните цитати на сегашния министър-председател по този въпрос:

„За банката основният виновник се казва Орешарски. Другият виновник е Чобанов. Иван Искров пък сме го посочили сто пъти и нахалството, че стои, го няма никъде в света. Самият Орешарски като финансов министър и Станишев като премиер са спасявали банка през 2008 година. И правилно са постъпили, ние неколкократно сме спасявали банки. И в момента спасяваме банки. Просто Орешарски и Чобанов не трябваше да теглят държавните пари, или както ние сега сме дали близо милиард в банковата система. Да подкрепят банката за момента, след това да сложат и каквото искат да направят с нея, тя щеше да е цяла“.

Бойко Борисов, 31 март 2015 г.

Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали.

Бойко Борисов, юли, 2011 г.

 

Tags , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>