1588
Йорданският крал Абдула разговаря с високопоставени американски военни. / Снимка: The Guardian

Гардиън: Турция съзнателно пропуска терористи към Европа

Стряскащи притеснения за ситуацията в Близкия изток е изразил кралят на Йордания Абдула на среща с представители на американския конгрес. Такива са били толерирането на терористичната групировка Ал Нусра (филиал на Ал Каида) от страна на Израел и увереността на турския президент Реджеп Таип Ердоган, че проблемите в региона трябва да се решат чрез установяване на радикален ислямистки режим.

За момента срещата не е потвърдена с нито едно официално изявление, но изданието разполага с паметни бележки, изтекли от администрацията на Йорданнкия крал. Според тях от американска страна са присъствали Джон Макейн, който оглавява военната комисия към конгреса  на САЩ и Боб коркър, председател на комисията по международни отношения.

От бележкит става ясно, че според йорданския крал Израел не правели нищо за да ограничат нарастващата мощ на Ал Нусра, само защото групировката е противник на ливанското движение Хизбула, което пък израелците смятат за свой основен противник.

От друга страна Ердоган намирал пропускането  на терористи от Близкия изток към Европа за измерение на национална политика на Турция, поради което не правил нищо за да ограничи придвижването им.

По информация на изданието сайтовете на терористичните групировки от близкоизточния регион не били спирани за да се проследява активността на организациите, които стоят зад тях. Към момента над 500 души били ангажирани в анализиране на съдържанието им, а от началото на годината специални части на британската армия (SAS) и командоси на Йордания са разположени в Либия.

От същите паметни бележки „Гардиън“ цитира и намерението на Йорданското кралство да започне съвместна мисия с войски от Великобритания и Кения срещу терористите от Ал Шабаб в Сомалия.

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>