Потребителският заем може да служи като буфер при загуба на работа, но трябва да се тегли в добри  времена.
Бюджет 2016 допуска държавата да изтегли до 900 милиона евро за стабилизиране на банки в случай че стрес тестовете на банковата система покажат такава необходимост.

Възможни са държавни заеми за стабилизиране на банки и гаранции за ББР и фонда за гарантиране на влоговете (обновена в 15:41)*

Освен да финансира бюджетния дефицит, през 2016 година, държавата допуска тегленето на заеми за стабилизиращи операции в български банки. Максималният размер на новите заеми може да стигне 5.3 милиарда лева, а таванът на дълга за 2016 година е 26.6 милиарда лева (29.9% от Брутния вътрешен продукт) или 2.8 милиарда лева повече от дълга към август тази година, от когато датират последните официални данни. В проекта изрично се посочва, че средствата може да се изразходват за стабилизирането на банки. Отделно от това Българска банка за развитие може да получи държавна гаранция за привличането на нов дълг в размер на един милиард лева, а фондът за гарантиране на влоговете може да получи гаранция за заеми до 900 милиона евро.

Общата сума на гаранциите, които държавата ще може да издаде по заеми на държавни фирми и други структури ще е три милиарда лева, предвижда черновата на Бюджет 2016, която Министерство на финансите публикува на сайта си.

Предвидено е изключение, според което таванът за нови емисии ще може и да се надхвърли, стига те да се изплатят в рамките на 2016 година и към 31 декември ограничението да е спазено. Вратичката се оставя като буфер за избягване на ситуации като през 2013 година, когато заради един краткосрочен заем, изтеглен и платен в рамките на годината, трябваше бюджетът да се актуализира. През 2014 година също се изтегли подобен заем, но тогава целта бе да се пресече възникването на базова криза.

Държавно гарантиран заем банката за развитие трябваше да изтегли и през 2014 година, но в многократно по-малък размер. Той бе договорен от тогавашното й ръководството и щеше да понижи с процент и половина лихвите по кредити за крайните клиенти на банката, но след оставката на кабинета „Орешарски“, служебният министър Румен Порожанов отказа да разреши държавната гаранция.

Предвижда се и издаването на държавни гаранции за 215 милиона лева за изграждането на газопровод до мрежата на Гърция, с който евентуално ще се намали зависимостта на България от руските газови доставки.

Обновени са главно заглавието и първите два абзаца от текста*

Tags , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>