zx860y484_1965759
Как ли би се чувствал Ботев, ако знаеше, че държавата му макар и суверенна, има лидери, които следват чужда воля.

Цветан Цветанов е новият Плевнелиев

Българската история помни не един или два случая, когато политик забравя интересите на собствената си държава, за да угоди на някой отвън. За последно такива чувства пораждаше президентът от 2012 до 2017 Росен Плевнелиев. С неспирните си итерации колко могъщ е Европейският съюз, колко важен съюзник са Съединените щати и как едва ли не стремежът към тях ни е завещан от самия Левски, вече бившият държавен глава отдавна накара голяма част от трезво мислещите да се съмняват, че защитава българския национален интерес. Днес по-всичко изглежда, че в тази роля той има дубльор в лицето на бившия вътрешен министър и председател на парламентарната група на ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Моделът е следният – Плевнелиев излиза от политиката и се амортизира с безбройните с интервюта, включително светски такива? Губи дори уважението на хора, които преди това са го подкрепяли, и неговото усилие да рекламира един или друг евроатлантически партньор вече не е достатъчно.

Бойко Борисов изглежда нежелан в обкръжението на Доналд Тръмп

За тази роля е нужен друг с достатъчно потенциална енергия, която бързо може да се трансформира във власт и да поеме брокерството между САЩ и България. Това вече не е Бойко Борисов. Дали защото Америка не вярва на опитите му да излезе чист от всеки корупционен скандал, или просто защото беше твърде близък на предишната върхушка, няма да се разбере. Друго обаче е ясно – Борисов изглежда да е аут. След няколкото му посещения в Белия дом и снимки със семейство Обама, на икономическия форум в Давос, всички срещи на Борисов бяха с второстепенни, или най-малкото задкулисни източници на власт в Европа. Той не бе допуснат до среща с Доналд Тръмп. За разлика от Борисов, с Тръмп се видя държавният глава Румн Радев.

Това може да говори за две неща. Първо, Цветан Цветанов плямпа пълни глупости, когато тръби за международна изолация на президента Радев. Второ, Борисов е човекът, който на този етап изглежда нежелан.

Общуването на Цветан Цветанов с Вашингтон напомня на връзката между Георги Димитров и Москва

За сметка на това Цветан Цветанов посещава молитвените закуски в Белия дом и като се върне е като играчка с току що навита пружина – енергично изпълняваща предварително зададени функции. Откакто стана ясно, че държавите от Европейския съюз и САЩ вълнообразно експулсират дипломати на Русия от своята територия, Цветан Цветанов не спира да обикаля медиите и да дава изявления как България също трябва да покаже солидарност.

Тази статия няма да се разсъждава дали Русия е отровила бившия си шпионин Скрипал, дъщеря му и един английски полицай. Няма да разсъждава и по въпроса дали трябва да се вярва на Великобритания, когато твърди нещо, като се има предвид как нападна Ирак през 2003 година, а оръжия за масово поразяване не бяха открити. Не става дума дори за натиска, на който страната ни е подложена да вземе позиция по въпрос, който не я касае.

Става въпрос за онези ентусиасти, които пламенно подканват България да си разваля отношенията с друга държава, само защото така е модерно.

„Не трябва днес да правим грешки, заради които децата ни няма да могат да ни простят. Ние сме за позиция, която да съответства на евроатлантическата ориентация на страната ни. Солидарността е изключително важна“, Цветан Цветанов.

Думите му звучат толкова празно и безотговорно, колкото на Гергана Паси, когато беше все още Грънчарова и само депутатка от НДСВ. В дебата за присъединяване на България към коалицията, навлизаща в Ирак, тя призова да действаме, пък да оставим историята да ни съди. В комиксите за Батман, може да се намерят изказвания с повече плътност. А ако някой пълнолетен човек, политик, реши да се излага публично, заставайки срещу интересите на собствената си държава, то винаги ще бъде подозиран, че гони някаква частна награда.

Росен Плевнелиев или Цветан Цветанов, общото между тях е, че са expendables

След като в първата година от мандата си Росен Плевнелиев наложи вето върху лобистки закон за горите, в последните си седмици реши да се изложи и се засне вреклама на българския ски туризъм от Банско. От началото на тази година той е и сред глашатаите на „Юлен“. Очевидно олекнал дори сред собствените си поддръжници, Плевнелиев трябва да влезе в Бокса. Или поне да не бъде единствен. Затова все по-активно в тази роля влиза Цветан Цветанов, а докъде ще стигне, предстои да видим.

За да не изглежда тази статия едностранчива, ще отбележи, че действията на Волен Сидеров и Лютви Местан будят абсолютно същите притеснения с разликата, че „обект на пристрастията“ им са други държави. Сега обаче не става дума за тях.

Tags , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>