trainspotting
Улавия, Рентън, Томи и Компира, а също и Бегби направиха първия "Трейнспотинг" уникален. Днес трейлърът създава впечатление, че ще ни се поднесе претоплена манджа.

Новият „Трейнспотинг“ трябва да се гледа със занижени очаквания. Ето защо

Без съмнение „Трейнспотинг“ беше феномен. Направен за родените в края на 70-те и началото на 80-те, той успя да достигне до умовете ни, когато все още не бяхме, приравнени със световните тенденции чрез интернет. Накара ни да се замислим и да изберем живота. Днес, 20 години по-късно, режисьорът Дани Бойл ни предлага продължение на филма. То ще е по кината от 27 януари, но ако съдим по трейлъра, не ни се предлага нищо повече от „още от същото“.

Преди 20 години филмът можеше да ни научи, че взимането на хероин в началото създава много силно усещане и точно от това трябва да се пазим. След като купонът отмине, започват проблемите с намиране на пари за друсане и след месеци на агония идва логичният край в затвора, или на два метра под земята. Научи ни, че най-опасно е когато по някаква извънредна причина най-праволинейните посегнат към наркотиците. Ако човек е нормален упадъчен елемент и е изкачил стълбичката от трева през амфетамини и опита хероин, той ще е много по-подготвен от отдадения на спорта и ученето, който продрусва защото го е зарязала приятелката. Старият „Трейнспотинг“ показваше рисковете от безразборния секс и секса с малолетни.

Очертаваше границата кога е оправдано да зарежеш така наречените си приятели, защото те влачат надолу, а повече нямаш ангажимент към тях. Показваше и какво означава да имаш консуматори и невестулки в приятелския си кръг.

Всичко това бе поднесено по уникален начин – с музиката на Лу Рийд, Иги Поп, „Кармен“, смели визуални внушения и за разлика от „Хлапета“, „Трейнспотинг“ ставаше за гледане с родителите. Друг въпрос е, че за тях гледката обобщаваше най-големите им кошмари.

Новият трейлър не показва, че продължението ще се различава по нещо от оригинала. Компира продължава да е наркоман, Бегби е вън от затвора, но все същия склонен към насилие идиот.

Интересно за нас българите е, че във филма има нов герой – Ники, и ролята се играе от българската актриса Анжела Недялкова. Дори в трейлъра, на първата минута и 23 секунда, когато се показва голата й сцена с Юън Макргегър (Рентън), има бурканче с български мармалад.

Не става ясно обаче къде новият филм се покрива с някоя от следващите книги на Ървин Уелш, посветени на квартета от Лиит. Тоест, филмът е като „Кръстникът“ 3 – отдалечен от оригиналното литературно произведение. Не е забранено, но остава чувството, че е направен само за да заработи малко пари, върху въодушевлението на порасналите тийнове и фенове на оригиналния „Трейнспотинг“.

За който иска да сравни трейлърите. Тук по долу са и двата. Първо на оригиналния филм, и след това на продължението.

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>