Hochspannungsmast-chtaube050207
Очаква се капитала си да увеличат Българския енергиен холдинг, Булгартрасгаз, Енергийният системен оператор и Националната електрическа компания.

Държавни компании може да потърсят до 800 милиона лева през фондовата борса

Държавата обмисля да увеличи капитала на няколко енергийни компании чрез първично публично предлагане на Българската фондова борса. Новината съобщава списание „Икономист“ , позовавайки се на свой източник в изпълнителната власт. Депутатът и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев пък потвърждава, че такава идея наистина е била обсъждана, но подчертава, че решение за реализирането й не е взето.

Ако намеренията на управляващите се реализират, увеличението на капитала ще е с между 15 и 20%. Набелязаните дружества са „Българският енергиен холдинг“ (БЕХ), както и неговите дъщерни дружества „Електроенергийният системен оператор“ (ЕСО), „Булгартрансгаз“. По-малка, но не изключена е вероятността капитал през борсата да потърси и Националната електрическа компания.

Справка с капитала на дружествата показва, че ако трите големи компании потърсят между 15 и 20% увеличение на капитала си, то на фондовата борса ще се предложат  активи с обща номинална стойност между 600 и 800 милиона лева. Това ще е изключително силна инжекция която ще увеличи пазарната капитализация на цялата борса с почти  две трети от сегашните 6.5 милиарда лева до 10.5 милиарда лева. Подобно изсипване на държавни активи за продан не се е случвало в историята на фондовата борса.

През 2005 година държавата продаде акции на Българска телекомуникационна компания за 595 милиона лева, но тази сума също е по-ниска от планирания обем за листване и освен това за платежно средство се приемаха компенсаторни записи, голяма част от които бяха придобити под номинал.

Инжекцията от нови активи обаче е недостатъчно условие за съживяване на Българската фондова борса и превръщането й в ефективна алтернатива на банковите депозити като вложение и на банковото кредитиране като средство за набиране на капитал. Ликвидността на Българска фондова борса гравитира около един милион лева, което е многократно под активната търговия преди финансовата криза.

За липсата на инвеститорски интерес към българския капиталов пазар допринасят неработещия регулатор в лицето на Комисията за финансов надзор, като най-логичното следствие е непропорционалната власт на мажоритарните собственици на публичните дружества, които могат да взимат решения за компаниите си, включително, когато противоречат на интереса на миноритарните акционери. Най-естественото следствие при днешното технологично развитие е дори и индивидуалните инвеститори да влагат средствата си на валутните пазари и чуждестранните фондови борси, търгувайки директно от мобилните си телефони, но игнорирайки възможностите, които се предлагат на българския капиталов пазар.

В подобна ситуация предложените за продажба, акции на енергийните компании могат да бъдат придобити от малка група институционални инвеститори и на практика да не се създаде вторична търговия с дяловете, като ликвидността на борсата и интереса на инвеститорите останат ниски. Подобно развитие се наблюдаваше, когато държавата приватизира миноритарното си участие в енергоразпределителните дружества и резултатът за борсата остана символичен.

Леко усложнение пред евентуалните намерения на управляващите представяла фактът, че БЕХ е в забранителния списък за приватизация. Това би наложило законодателни промени за да се реализира идеята.

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>