tv_set
Въпреки, че това лято предложи възможноста да видим няколко нитервюта на премиера и финансовия министър все още останаха и няколко теми, по които нямаше изчерпателен отговор. / Снимка Flickr.com, ElF-4Eto

Спестените отговори на премиера и финансовия министър

Летният сезон предложи редица интервюта с министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Въпреки това смятам, че някои въпроси бяха спестени на двамата държавници, а други те успяваха да избегнат със отгвори, които не стигат до сърцевината на проблемите, които касаят. Затова стартирам нова рубрика „Спестените отговори и незададените въпроси“, в която ще коментирам какви въпроси и следователно отговори не е чуло обществото на база на общодостъпното съдържание в медиите.

Тема „Пенсионна реформа“

Подкрепяте ли преход от модел, при който икономически активната част от населението плаща пенсиите на възрастните, към това работещите да пестят за своите бъдещи пенсии (без значение чрез публична осигурителна система, или чрез частна), а грижата за сегашните възрастни българи да падне върху данъчната система?

Как кореспондират промените в пенсионната система, които прокарва правителството ви, с голямата ви представа за българска пенсионна система?

Защо вместо да създавате условия за насочване на средства от втория към първия стълб не се либерализира осигуряването за пенсии чрез по-широк избор на алтернативи като банкови депозити, пенсионни фондове, доверително управление и други алтернативи?

С мерките, за които има споразумение до момента, колко ще се намали участието на Републиканския бюджет (данъчните приходи) в покриването на пенсионните разходи?

Тема „Системата на публичните финанси“

Има ли риск покриването на дефицитите в пенсионната система със средства, събрани от данъци, да стане непосилно за държавата при сегашната данъчна система и устройство на публичния сектор?

Защо държавата не свива присъствието си в икономиката, след като очевидно не може да финансира функциите си с текущи приходи и вече се планират десет последователни години на дефицит?

Защо не предлагате на дневен ред въпроса каква държава иска обществото – с широка намеса и сериозно преразпределение, или ограничена роля и ниски данъци?

Не е ли факт, че провеждате кейнсиански тип политика чрез програмата за саниране, но сте прехвърлили бремето по реализирането й на Българската банка за развитие?

Това не отразява ли оскъдността на ресурсите за провеждане на публични политики и колко сериозен е този проблем?

Защо държавата се сети да бори сивия сектор на цигари, едва след като Булгартабак бе приватизиран?

Тема “Корпоративна търговска банка“

Защо първото правителство на ГЕРБ не контролираше по-строго какво се случва в Корпоративна търговска банка, след като неколкократно премиерът Борисов е казвал, че парите на държавни фирми са останали депозирани там за да не фалира банката?

Има ли вина и до каква степен първото п равителство на ГЕРБ за допуснатото източване на КТБ

Tags , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>