OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Във Върховният административен съд с години се проточва дело за това дали в ски зона Банско са извършвани сеч и строителство в нарушение на правилата. Този спор може да стане безпредметен, ако се приемат предлаганите днес промени в правната рамка и плана за управление на Национален парк „Пирин“. / Снимка WWF

Всичко около ски зона Банско е перфектно, но само на повърхността. Ето и нередностите

Еколози и лобисти се скараха при вчерашната дискусия за бъдещето  на ски зоната в Банско, а правителството показа за пореден път, че желае едновременно да удовлетвори щенията на ски олигархията, но се страхува от протести. Лайтмотивът на редицата видни  лобисти бе, че на Банско не се строи в нарушение на закона, че концесионерът „Юлен“ не е нарушавал концесионния договор и че той не трябва да бъде прекратен.
Това, което господа лобистите пропускат да кажат е, че във Върховния административен съд от няколко години върви спор дали изсичането на 64 хектара площ (съизмерима с 65 футболни игрища) представлява нарушение на правилата, или не. Точно протакването на този съдебен спор и несигурността за неговия изход помага на лобистите да твърдят днес, че нарушения няма. Междувременно това, което наблюдаваме днес, е опит правната рамка да се промени така, че към днешна дата действията, които са предмет на съдебен спор да се класифицират като изрядни и спорът да отпадне от само себе си.

Успоредно с това група популярни спортисти решиха да жертват репутацията си, нападайки хората, които се противопоставят на безобразията в Банско. В специално писмо, изпратено до министър-председателя Бойко Борисов те наричат противниците на ски олигархията – псевдоеколози и ги обвиняват, че спират инвестиционни проекти за милиарди. Много е интересно къде са те, но истински жалкото е, че хора, които през годините са радвали публиката, днес се обръщат срещу обществото, като говорят от обща култура без да показват елементарно познание за фактите.
По-надолу предлагаме част от тях, като оставяме хората сами да си съставят мнение. Снимките по-долу могат да се уголемяват след клик върху тях.
b1B2b3b4B5b7B8

Tags , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>