Govt_Office
Няма попътен вятър за кораб без посока

Мерки срещу кризата? Първо съберете информация

Ако има нещо, което хората можаха да разберат от множеството (и на места) противоречащи си и изказвания на финансовия министър и премиера, то е, че все още нямат никаква представа проблеми от какъв мащаб може да очакват. Затова и не смеят да предприемат нищо. Освен за тоталната им неподготвеност да управляват кризи, това говори, че чакайки ще влязат в ролята на пожарникари, които реагират, когато положението вече е изпуснато. Вместо това, могат да се погрижат да създадат система от показатели за ранна оценка на проблемите и ако не да ги предотвратят, поне ще могат да ги смекчат. Ето за какво става въпрос:

Спешно да се създаде механизъм за обмен на информация между фирмите, които освобождават служитеи и Агенцията по заетостта. Безработните, които са освободени в последните дни, да не се налага да посещават физически Агенцията по заетостта за да се регистрират, а да получават обезщетенията си след деклариране на оснобождаването им от техните работодатели.

Какъвто и модел на освобождаване и регистрация на безработните да се избере, от тях да се събира следната допълнителна информация:
– размер на техните задължения по тип кредитор
– размер на предстоящите им погасителни вноски

Тази информация ще помогне да се разбере каква сума просрочени задължения може да се натрупа в най-краткосрочен план в банки, доставчици на комунални услуги, компании за бързи кредити. Веднъж налична, информацията може да се използва за прогнозиране на очаквано повишение на проблемни кредити и капиталови дупки в системата на търговските банки. Ще е ясно с каква ликвидност ще се лишат доставчиците на вода ток и отопление, телефония, телевизия и интернет.

Същият тип информация ще може да се валидира от доклади на търговските банки, които периодично оценяват кредитите си на база тяхното обслужване за целите на новите регулаторни изисквания.

Самите банки да бъдат задължени да предоставят своя аналитична информация, доколкото, тя може да покаже прекомерно утежнена, или смекчена, според разбиранията за целесъобразност на банковия мениджмънт. За да не се случи това, от банките може да се поиска да анкетират по имейл, или с телефонни обаждания, или през приложенията за мобилно банкиране, своите клиенти, било то корпоративни или физически лица.

Така ще станат ясни непосредствените нагласи на клиентите и информацията ще може да се съпоставя с други показатели, преди да послужи като ориентир за взимане на решения.

НСИ да започне да събира информация от мобилните оператори за просрочените задължения на техни клиенти. Това може да се превърне в показател за доверието и финансовото състояние на домакинствата. Доколкото всеки потребител има отделна дата за плащане на смеките, операторите могат да изчисляват размера на просрочията ежедневно, а също така и да групират проблемните си длъжници по период на забавни плащания, след което да докладват агрегираните данни. Тази информация може да се съпоставя за целите на по-задълбочен анализ с редица други показатели.

Към правителството да се създаде експертен екип от специалисти в областта на статистиката, прогнозирането и моделирането. Техният труд на не се използва директно при взимането на решения, но да се съпоставя с резултати от проучвания в Министерство на финансите или в БНБ.

Всико това ще позволи на управляващите да увеличат своя кръгозор и да взимат превантивни мерки, вместо да се борят само с последствията на пандемията и задаващата се икономическа криза.

Tags , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>