20160522_184343
Двата отбора след финалния мач – уважение и джентълменство.

НСА е новият ръгби шампион. Сезонът поднесе голямо разместване на силите (обзор)

Отборът на Национална спортна академия спечели първенството по ръгби, побеждавайки „Балкански котки“ Берковица с 33:10. Титлата, която е пета за „студентите“, дойде след оспорвано първо полувреме и втора част, през която гостите видимо отстъпваха в почти всеки аспект на играта. Самият шампионат приключи, маркирайки сериозна промяна в баланса на силите и обещавайки следващото първенство да бъде още по-оспорвано и интересно. 

В най-добрите традиции, мачът бе обогатен от наченки за сбивания, които бързо бяха овладявани (в ръгби сбиванията се случват, както и в хокея). За зрелището допринасяха както твърдата игра на двата отбора, така и изключително сексапилната докторка, бдяща над състезателите. На няколко пъти нейната поява ставаше повод стотиците зрители да скандират „доки, доки“, а показателно за работата й бе, че всички състезатели напуснаха терена цели и на собствен ход.

Няколко малки отбора бяха приятната изненада в шампионата

Финалът на сезон 2015-2016 отбеляза голямо разместване на пластовете в българския ръгби спорт. Миналогодишният шампион „Валяците“ от Перник, който винаги се приема за фаворит, отпадна в полуфиналната фаза. Така перничани повториха миналогодишния финал срещу „Янтра“ Габрово, но този път в спор за бронзовите медали. Краен победител от двата мача е отборът от Югозападна България. Спадът във формата на „Валяците“ и „Янтра“, които държаха съответно първото и второто място в последните две години бе за сметка на възхода, който изживяват отборите на Берковица и Национална спортна академия.

varvari1
Ръгби клуб „Варварите“ празнува спечелването на петото място. / Снимка: Кристина Ешкенази

По-надолу в класирането също имаше размествания, като „Варварите“ постигнаха най-силното класиране в 15 годишната си история, заемайки пето място. Макар на пръв поглед да е невзрачно, класирането е много важно, защото клубът стана най-силният отбор в България, който трябва да се оправя абсолютно сам – без подкрепа на община, или университет и който плаща наема за терена на всяка своя тренировка.

големият парадокс

Истинско недоумение предизвика Българската федерация по ръгби (БФР), която не осигури нито купа, нито медали за финалистите. На стадиона пък не се появи нито президентът на федерацията – народният представител Атанас Зафиров, нито друг упълномощен представител на БФР. По този повод официциалната страница на отбора от „Берковица“ се появи следният коментар:

Излагация от страна на федерация без медали,без награждаване без официални гости и медии и за капак влизане на публиката на терена и бой!

Последното само подчертава волята и мъжеството на всички отбори, които показват, че са на терена заради самата игра и собственото удовлетворение, а не за медалите и формалното признание. Както е известно, ръгби е хулигански спорт, практикуван от джентълмени.

Шести в класирането са „Академик“, на седмо място са „Локомотив“ – София, осми са Ръгби клуб „Ботев“ – Бургас и на последното девето място е РК Варна.

Де е България

Ръгби спортът е малко популярен в България със само девет клуба, участващи в мъжкото първенство по ръгби и неясен брой женски и юношески клубове. Макар по информация на Уикипедия в България с ръгби да се занимават 3200 човека, фейсбук групата на ръгби обществото наброява 899 души, включително с роднини и съпруги на състезателите.

По последна информация на Международния ръгби борд  България е класирана на 83-то място в света от близо 100 държави (пълното класиране е недостъпно по технически причини). На 29-и националният отбор на България предстои да гостува на Финландия в Хелзинки в мач за класиране в една от европейските дивизии.

 

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>