karol5
Владимир Каролев винаги е призовавал за либертарианско устройство на икономическата система – възможно най-много свобода, минимална намеса на държавата и отговорност на предприемачите. Защо ли този път, иска държавата да спасява отговорните за презастрояването в планинския град.

„Еко“ кореспонденция с Владимир Каролев

Познавам Владимир Каролев от 2009 година, когато правих документален филм за фалита на „Кремиковци“. Той помагаше на една чуждестранна компания в опитите й да придобие комбината и беше интересен за интервюиране. По това време Каролев все още минаваше за авторитет в моите очи, а когато по различни причини започна да се срива, не намирах за културно и възпитано го уведомявам за мнението си. До миналата седмица.

Когато видях откриването на туристическата конференция от миналата седмица и по-точно демонстрацията на екоактивистите, която Каролев се опита лично да прекъсне отнемайки и мачкайки плакатите, придобих усещане, че чашата е преляла. Просто не е работа на съветник на икономическия министър да влиза в пререкания с хора, които изразяват позицията си, както не му е работа да влиза и в ролята на физическа охрана, нещо което Каролев почти направи.

Каролев със статута си на министерски съветник, демонстрира поведение, което е обидно за държавата, на която служи.

Доколко екоактивистите имат право да демонстрират на територията на частен обект, където се провежда конференция, и за нея не са получили покана, е съвсем друг въпрос. Водещото е, че Владимир Каролев със статута си на министерски съветник, демонстрира поведение, което е обидно за държавата и голяма част от гражданите й. И би трябвало да е обидно за всички, дори и за неговите симпатизанти, защото с действията си човекът принизи статута на министерските съветници до ранг на лакеи и копои. Не защото думата на демонстрантите не трябваше да бъде отнета. Просто не трябваше той да се занимава с това и още по-малко по този грозен начин.

Недостойната му постъпка ме вдъхнови да представя своите възгледи по казуса „Банско“, след което господин Каролев реагира по най-традиционния за него начин – с лични нападки и обиди. Понеже това се случва изцяло в публични форуми (фейсбук страници), пренасям разговорите тук. Преди това помествам и първото ни словесно противопоставяне от първи февруари, което не по-малко показва стилистиката и похватите, с които господин Каролев спори и защитава тезите си.

Първо действие

Господин Каролев пуска един от постовете си на тема Банско, за който е платил на социалната мрежа, нейният алгоритъмъ да го разпространява и сред хора, които не следят активността на икономиста (такива постове излизат с уточнението че са Sponosred). В него се поместват снимка на опашка за лифта в Банско и обвинения към противниците на разрастването на ски зоната в спъване на прогреса. Тогава за първи път господин Каролев обърна внимание на мои коментари и започна да им отговаря.  Снимките по-долу са снапшот от фейсбук страницата му, като съм махнал всичко, освен нашия спор.

karol1karol2
Не знам какво усещане оставят подобни аргументи у повечето хора, но за мен показват, че господин Каролев прилага чист софизъм и опитва да дискредитира авторите на плана за управление на Национален парк „Пирин“, без да влезе в спор по същество с неговите препоръки.
На твърдението, че Банско е презастроен с хотели и жилищни комплекси, които приютяват ски туристи, чийто брой надхвърля капацитета на изградената лифтова инфраструктура, съветникът на Божидар Лукарски пита не е ли хубаво да има туристи в Банско. Или нещо от сорта:

Хубаво е да има туристи, следователно е хубаво да има хотели, лифтове и писти.

Само че лифтовете и пистите не се строят във въздуха. Те заемат мястото на растителни видове и отнемат жизнено пространство на животински видове. И поставяйки въпроса дали не е хубаво в Банско да има туристи, премълчавайки, че това може да стане за сметка на природата, горното твърдение без никакво преувеличение може да се приеме за толкова манипулативно, както и твърдението, че след като всички котки имат четири крака, кучетата с четири крака също са котки.

Хубаво е туризмът да се развива, но по-важно е развитието да бъде устойчиво.

Трябва да се забележи, че в нито един момент загрижеността ми за природата не е изхождала от друго, освен от безпристрастните научни заключения. Те са описани в плана за управление на Национален парк „Пирин“ и препоръчват конкретен брой леглова база за Банско и лифтова инфраструктура за ски зоната. Днес легловата база е в пъти по-голяма и има неприкрит интерес лифтовата инфраструктура да се увеличи, за да съответства на новите урбанизационни реалности в Банско.

Когато изтъквам това на господин Каролев, той не дава контрааргумент, а се впуска в лични нападки към Тома Белев. Съжалявам, но мен са ме учили, когато водя спор да удрям идеята, а не личността, която я защитава (hit the idea, not the person). По този начин господин Каролев може би печели сърцата и умовете на личната си агитка, но не и онези хора, които се надяват, в Банско да има устойчив туризъм, при който карането на ски в зимните месеци, няма да е за сметка на биоразнообразието.

Второ действие

След като Владимир Каролев влезе в конфликт с екоактивистите на туристическата конференция  публикувах статията с вижданията ми какви са проблемите на Банско, отвъд неговото врякане и зле прикриваното постоянство на правителството в опитите да разреши изграждането на нова лифтова инфраструктура.

В увода към нея директно заявих, че присъствието на Божидар Лукарски в изпълнителната власт и фактът, че Владимир Каролев му е съветник, са позорни за държавата, и ето как реагира господин Каролев с коментарите си във фейсбук страницата на този блог.

karol3
Може би господин Каролев претендира за монопол върху правото да популяризира постове във Фейсбук, с използване на платената услуга на социалната мрежа, но е добре да знае, че греши. А на хвалбите му с това колко споделяния и харесвания постигат неговите постове може да се отговори само по един начин:

karol4
Можех да отговоря, че навярно доносниците към бившата Държавна сигурност харесват постовете му, или да допусна, че в икономическото министерство е издадена вътрешна заповед, служителите да харесват постовете му, но не го правя, защото не желая да влизам в лични нападки и да реферирам към характера и средите, на които Каролев е продукт.

Каролев Заслужава критика, защото си изпуска нервите, но вече го прави като съветник на изпълнителната власт. Да обижда и да се конфронтира с хора, които не му посягат, а изразяват позиция, било то и не по най-традиционния начин, е основание за всеки да се притеснява, че в един момент министерският съветник ще препоръча недемократични методи за заглушаване на разномислещите.

А всички тези действия идват от човек, който нарича себе си либертарианец и се обявява за свобода в икономиката, при която хората сами да отговарят за действията си. На този фон, призивите на великия икономист, за държавна намеса, с която да се разреши новата лифтова инфраструктура, са крайно лицемерни. Не заради друго, а защото са вопъл за спасяване на набълбукани инвеститори от всякакъв ранг (включително и  олигарси) с цената на пожертван природен ресурс.

Ами добре, нека държавата да позволи такова строителство. И да придобие 50% дял от всички хотели и апартаментни комплекси на територията на Банско. Все пак в развитите държави при bail out, държавата става съсобственик в спасяваните фирми. Или господин Каролев предпочита да се национализират загубите, а печалбите да остават частна собственост.

Tags , , , , , , , ,
към цялата статия

4 thoughts on “„Еко“ кореспонденция с Владимир Каролев”

  1. Бих искал да направя едно уточнение. Бяхме поканени. Но не на конференция за развитие на ски туризма и по специално на големите ски курорти, каквото беше реално събитието. А на работна среща за развитието на планинският туризъм. Разликите са повече от ясни.

    1. Така е, има разлика, но тя ми се вижда второстепенна. И все пак, извинявайта за неточността.

  2. Каролев е по-убедителен!
    Не видях да призовава за държавна намеса.А мотивите на т.нар. екоактивисти се въртят все около това – по-малко туризъм повече екология!Глуповато!

    1. А според вас как ще стане възможно да се изграждат лифтове без държавата да го позволи, ерго да се намеси, защото в момента нормативната база не го позволява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>