debatat
В излишна проява на благородство, или липса на опит, Румен Радев не се възползва от многото възможности да унижи Цецка Цачева за глупавите й и чиновнически изказвания.

Румен Радев категорично победи в първия дебат с Цецка Цачева

Не боксов двубой, а лекоатлетическо състезание, в което категоричен победител беше Румен Радев. Това е изводът от първия дебат на кандидат президентите Румен Радев и Цецка Цачева. Ако нещо може да допълни горните изречения, то е, че всеки въпрос беше като повод за заемането на нова позиция за нисък старт, а винаги, когато Цецка Цачева усещаше, че противникът й дръпва, тя опитваше да го спъне. Тоталната липса на вдъхновение и дърварското присъствие на мързелив бездарен чиновник струяха от думите и тона на Цецка Цачева и ако човек беше наблюдавал дебата, без да знае кой кандидат от коя политическа сила е подкрепен, веднага би дал подкрепата си за генерала.

Докато Румен Радев отговаряше точно на зададените въпроси и критиките са основно за изчерпателността на отговорите, Цецка Цачева постоянно се опитваше да го уязви. Кандидатът на ГЕРБ често задаваше въпроси на опонента си с надежда, че ще го постави в неудобна ситуация и ще го подхлъзне да сгреши. Радев беше почти безупречен, а Цецка Цачева изглеждаше като човек, който е принуден да наблюдава как съперникът й се отдалечава.

Няколко пъти кандидатът на ГЕРБ опита дори да уязви Румен Радев, но след като опитът й се провали, тя дори припознаваше неговите тези. Такъв беше въпросът на чии партии ще разчита за кампанията си, Румен Радев обясни, че ще търси гласовете на всички българи, а няма да моли политическите партии за подкрепа. Това даде увереност на Цачева да упрекне генерала, че е несериозен политик, за разлика от нея, която работила с всички политически сили.

Този път председателят на парламента беше „шамаросана“ от генерала, който я упрекна, че изопачава думите му, защото той е описал кампанията си, а не поведението си като президент. Само секунди след това и Цецка Цачева започна да говори, че ще търси гласовете на всички българи.
tzacheva
Не е ясно обаче как точно смята да ги получи, след като в ефир цитира поговорката, че който не е бил социалист в 20-те си години няма сърце, но който остане социалист след 40-те си години няма мозък. Няма две мнения – това беше обида към всички хора със социални възгледи и всички трябва да са наясно, че това показва нефелността на Цачева за възгледите на голяма част от населението.

Това е кандидат-президентът на десните, който смята да третира останалите като безмозъчни и няма значение, как ще опитва да обяснява гафа си. Цачева трябва да се надява на силна консолидация в дясно, защото си изгори всички мостове към лявото пространство. Колкото и пи-арите й сега да организират мероприятия, в които да изглежда човечна.

Другото важно нещо, което трябва да се отчете, е, че Цецка Цачева говореше като типичен чиновник и декламираше числа, данни и заклинания за евроатлантически ценности. Последното обаче някак си олекна, защото и Радев спомена, че членството ни в европейския съюз и НАТО са безалтернативни. Отвъд това генералът даваше примери как управлението на ГЕРБ се проваля – в строителството на оградата по границата с Турция, в охраната на същата граница, във външната политика, в сферите отбрана и сигурност. Неспособна да се противопостави с убедителен аргумент, Цачева препращаше към партньорството на България и оценките на международните наблюдатели за работата, която България вършела.

Нещо повече, Цецка Цачева в прав текст заяви, че човешките права на турските дисиденти, залавяни в България и търсещи убежище, нямат никакво значение, когато става дума за национална сигурност. Не стана ясно дали разбира сигурността като наведено положение спрямо Турция. Слабо, Цецке. Генерал Радев щеше да те задмине с няколко обиколки, ако всеки въпрос не представляваше нов равен старт.

Tags , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>