Govt_Office
Много е спорно дали качеството на управлението се е подобрило при второто управление на Бойко Борисов.

Протестът срещу #КОЙ, три години по-късно. Какво получихме

На 14 юни 2013 година председателят на Министерски съвет, излъчен от коалиция между социалистическата (проруска) партия и Движението за права и свободи (ДПС), приемано за протурска партия, предложи за директор на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) депутата от ДПС Делян Пеевски. Той е и олигарх с разнопосочни икономически интереси. Тютюнопроизводство и разпространение на цигари, почти пълен монополист в разпространението на печатни издания, собственик на медии, силно подкрепящи неговите собствени интереси и често залитащи в изказа си отвъд премерения тон. Потвърден и от депутатите, изборът на Делян Пеевски предизвика десетки хиляди граждани да протестират. Три години по-късно, датата 14 юни вече носи свой емоционален и символичен заряд, но равносметка за събитията изглежда още не е направена.

Какво получихме

Един премиер от академичните среди, обвиняван, че пази интересите на един олигарх с интереси в пътното строителство и хазарта, бе сменен от премиер с минало на силовак, защитаващ интересите на много повече олигарси – строители на пътища, производители на кораби, на хапчета, на натурални сокове, търговци на петрол, производители на автомобили. На власт се върна премиер, който превърна в държавна политика субсидирането на една банка с пари на държавните фирми, докато тя се ограбва от нейния собственик.

Приписването на чужди заслуги за свои е най-обичайна практика за Бойко Борисов.

Правителството на премиера-академик пресече възможностите за ДДС измами с фиктивен износ на зърнени култури и затегна контрола върху търговията с бързооборотните стоки. След това правителството на бившия силовак изконсумира позитивите на затегнатия фискален контрол и след като преувеличи неколкократно успехите в ограничаването на сивата икономика, си ги приписа като лична заслуга. До ден днешен не се намира еднозначен отговор кому беше необходимо през 2010 година акцизът да стане с 50% по-висок (нещо, което Европейският съюз не изискваше), а количеството обложени цигари да намалее с 45%. Тоест контрабандата на цигари да снабдява почти половината пазар на тютюневи изделия.

Лошото правителство започна да възстановява задържания ДДС и отмени практиката той да се бави с цел да поддържа по-висока стойността на нетните постъпления към ключови отчетни периоди. Лошото правителство спря да бави плащанията към изпълнители на обществени поръчки, което бе обичайна практика в първото правителство на добрия премиер и силовак.

Пренасочване на заграбваното чрез контрабанда към ограбване през компрометирани обществени поръчки.

Малко недогледан остава фактът, че отрязвайки контрабандата, премиерът силовак допусна компрометирането на обществени поръчки за милиарди левове и последващата им отмяна без да бъде сменен министърът, който отговаря за проектирането и възлагането на поръчките. Дума не бе обелена за пренасочването на кражбите от нелегална продажба на акцизни стоки, свиване на контрабандата, увеличаване на бюджетните приходи и последващото им ограбване чрез раздути обществени поръчки.

Правителството на премиера-академик, дало контраразузнаването на олигарха Пеевски, започна да изтегля парите на държавните фирми от банката пирамида и когато тя фалира не допусна домино-ефектът да засегне и останалите банки. Същото това правителство изтегли  най-изгодния за всички времена международен заем в условия на разклатена банкова система, докато силовакът, към момента лидер на опозицията, ревеше пред камерите, че държавата фалира и хората паникьосани си теглят парите от банките. Лошото правителство прекъсна  разрастването на властта на банкера фараон, който в началото на 2014 година се похвали пред едно чуждестранно издание, че икономическата му група съставлява 15% от българската икономика. Добрият силовак подкрепяше това разрастване.

Двойни стандарти при коалиционните партньори.

Лошото правителство на премиера академик беше критикувано, че тегли заем за един милиард лева, а заменилото го добро правителство на премиера силовак си издейства зелена светлина да изтегли над 16 милиарда лева. Критикувал жестоко тегленето на един милиард лева заем, лидерът на една малка партия подкрепи опцията за теглене на 16 милиарда, но едва след като властта се бе сменила. Само година по-късно, същият този лидер на тази малка партия започна да напада дълговата политика на правителството на силовака, защото вече бе низвергнат.

Две  години, след като правителството на премиера-академик бе разпуснато след само 15 месеца управление, вицепремиерът в правителството на силовака заяви, че децата, провалени на матурите след седми клас са били четвъртокласниците по времето на премиера академик и неговото правителство не се било погрижило за тяхното образоване.

След като в най-популярния ни летен курорт Слънчев Бряг два мафиотски клана се биха и стреляха и в резултат един бодигард загина, вторият човек в партията на премиера силовак обясни, че 22 месеца след падането на лошото правителство, виновник за стрелбата все пак е бил вътрешният министър в това лошо правителство.

Непосилната обективност на десните медии.

Независимите, свободни и умни медии така и не се запитаха възможно ли е правителството на премиера академик да счупи рекорда на османското робство и съветската окупация и да нанесе толкова много непоправими щети на държавата, че години след оставката му, несгодите й все още да се приписват именно на премиера академик. Не попитаха също и премиера силовак не се ли срамува, когато системно лъже обществото – за борбата с контрабандата, за дълговата политика на държавата и за ролята си във фалита на банката пирамида. Не го попитаха за колко точно тъп счита средностатистическия българин, когато за всичко обвинява предшественика си, години, след като той вече си е отишъл и очаква хората да му вярват.

На международната сцена правителството на премиера академик се приемаше за изолирано от европейските партньори, но за приятелски настроено към сатрапите в Русия и Казахстан. Беше критикувано, че строи ограда по границата с Турция и затова, че опитва да спре миграционния поток към България, но се запомни, че опитва да интегрира бежански семейства и да ги заселва в по-слабо развити райони. Разбираше се от протестите на българите в тези райони, но все пак имаше опит за интегрирането на бежанците тогава, когато все още бяха бежанци, а не икономически мигранти.  Когато правителството на премиера силовак демонстрира пълна приемственост на политиката по миграционните въпроси това  вече не се приемаше  за антиевропейско поведение.

Няма значение, че Ердоган е масов убиец. Той преди всичко е евроатлантически партньор.

Когато в България все по-отчетливо започна да се прокарва интереса на турския диктатор Реджеп Таип Ердоган, считаната за протурска партия ДПС отстрани председателя си Лютви Местан. За награда получи упреци, че всъщност била проруска партия, криеща се под камуфлажа на протурската риторика. По същото време премиерът Силовак получи няколко обаждания от  турския си колега Ердоган с искане да се подкрепи Лютви Местан, но опитът за намеса във вътрешните ни работи бе някак си простен. Отново на премиера се спестиха въпроси от сорта защо е водил разговори с Ердоган, отпращайки протоколните преводачи. Не стана ясно и как и защо Ердоган си е представял правителство на ГЕРБ с ДПС на Лютви Местан, но това желание на турския диктатор бе признато от самия премиер силовак.

Медиите, подкрепящи протеста срещу Делян Пеевски и правителството на премиера академик, се фокусираха да оплюват ДПС като проруска партия и да призовават за приятелство с Турция на Ердоган.  Удобно обаче премълчаваха провеждането на геноцид спрямо кюрдското малцинство в Турция.

Същите медии на протеста, критикуват „Булгартабак“ затова, че иначе законно изнесената му продукция съставлявала половината до две трети от контрабандния пазар на цигари в Турция. Същите медии на протеста не показват особено притеснение, когато българско оръжие се използва в конфликтите в Украйна и Сирия. Дори не споменаха и дума, когато американски военни експерти пострадаха на български полигон, тествайки български гранатомети. Един загина, друг загуби ръката си, но медии на протеста не споменаха и дума за инцидента.  Това разбира се по никакъв начин не е свързано с финансирането, което медиите на протеста получават от фондация „Америка за България“. Медиите на протеста просто разбират най-добре къде е балансът между морал и интерес и смело го защитават.

Вместо  заключение

Имената в горните редове нарочно бяха спестени. Премиерът силовак е Бокйо Борисов. Премиерът академик е Пламен Орешарски. Политическата шушумига, която няма принципна позиция за държавния дълг е Радан Кънев. Премълчаването на имената целеше на случващото да се погледне през призмата на фактологията, без да се държи сметка за личностите.

Да, Пламен Оршерски  много пъти не беше убедителен, когато твърди, че той взима решенията и че те винаги са бил в национален интерес.
Спорно беше строителството на „Южен поток“, но медиите на протеста мълчат гузно пред факта, че Германия получава руски газ по „Северен поток“ и условията на изграждането му много напомнят тези за несбъднатия тръбопровод тука.

Основателен страх будеше възможността Делян Пеевски да изгради канал за подаване на неудобна информация от държавното контраразузнаване към жълтите му вестници, но по-малък страх ли будеше Цветан Цветанов? По негово време барети нахлуваха в домовете на хора, които критикуват властта във фейсбук. Същите барети унижаваха доказано невинни, като повтарят ареста им по няколко пъти, за да бъде заснет от няколко ъгъла.

Протестът беше нещо много хубаво, защото показа, че хората могат да се обединяват като общество, когато се чувстват застрашени. Случилото се след протеста, показа че да се свали едно правителство не е достатъчно за да се гарантира повече почтеност в държавното управление.
Показа също, че ако един управник е пълен боклук, доста по-некомпетентен и непочтен от своите опоненти, той все пак може и да бъде поощрен от обществото, само защото се нарича десен и претендира да води прозападна политика.

Последното  е явление, което навярно още дълго ще пречи на развитието на България, но какво да се прави. Протестът си има медии, излъчи и правителство. А затова, че нещата заприличаха на „Фермата на животните“ на Оруел, медиите на протеста навярно не носят абсолютно никаква отговорност.

към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>