plevneliev11
Днес е началото на новата глобална финансова и икономическа криза. Президентът Росен Плевнелиев се отказа да прави трето служебно правителство и хвърли света в ера на несигурност. Или поне такова впечатление създаде той с вчерашното си обръщение към народа.

Плевнелиев се крие зад Радев, а Борисов управлява поне до януари

Второто правителство на Бойко Борисов подаде оставка на 14 ноември, а формалното й приемане от парламента се случи на 16 ноември. Президентът Росен Плевнелиев изчака две седмици и връчи мандат за съставяне на кабинет на Борисов на 2 декември. Тоест 17 дни по-късно. Три дни след това мандат бе връчен и на БСП и те също го върнаха. След това на президента му трябваха 11 дни за да се реши да даде шанс и на реформаторите, а те тупаха топката в продължение на седмица с документа из канцелариите си. Общо 31 дни мотаене, в които ГЕРБ управляват, а държавният глава не състави служебно правителство. Има ли все още някой, който да смята че Плевнелиев съвестно е свършил работата си и не е допринесъл за нелепостта негов служебен кабинет да управлява само четири седмици?

Използвайки конституционните си правомощия да разтегли като локум продължителността на втория кабинет „Борисов“ Росен Плевнелиев сам направи съставянето на служебно правителство от него самия нелепо. Ако днес никой не иска да си докарва главоболия и да си зарязва работата само за четири седмици министерстване, то виновникът е държавният глава.

Когато през 2013 година първото правителство на Бойко Борисов подаде оставка, Плевнелиев състави кабинет на двадесетия ден и той управляваше точно два месеца допарламентарните избори и още 17 дни след това. Ако Плевнелиев бе проявил същата експедитивност и днес, то служебното му правителство щеше да функционира поне 45 дни, което си е напълно достатъчно време човек да си тръгне с удовлетворение за свършената работа и то при положение, че Радев абсолю моментално разпусне служебното правителство за да сформира ново по свои виждания. Така че, Росен Плевнелиев няма оправдание. Каквито и аргументи да изтъква при вчерашното си обръщение към народа.

Няма кой да обясни на международните лидери, на европейските партньори, на глобалните пазари, на световните анализатори и рейтингови агенции, които определят надеждността на всяка страна, няма кой да им обясни, че в държава, в която за един месец ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално! Няма кой да обясни на българския народ, че когато за пет месеца в държавата се сменят три или дори четири правителства и два парламента – всичко е наред.

Ще помисли човек, че днес всички главни централни банки по света от Федералния резерв, през ЕЦБ, руската и Японската сверяват лихвените си равнища и коригират валутните си курсове в съответствие с развоя на политическата криза в България. Българският народ пък сигурно мисли, че живее в нещо като Швеция, или Дания, но единствено политическата криза ще намали доходите и ще понижи стандарта му на живот.

Май държавният глава не разсъждава с погледа на технократа Плевнелиев, а с мирогледа на ирландската пастирка, чието тяло и душевност е заемал в предишния си живот (по собствените му думи), та не вижда това, което всички останали виждат. Ето още един цитат от изказването на Плевнелиев.

Положих всички усилия, за да избегнем извънредните парламентарни избори. До последния момент се надявах парламентарно представените политически сили да намерят устойчива формула за сформиране на правителство.

С тези си думи той се нареди до всички хипита, мечтатели и прочее любители на живота в отрицание от реалността, които смятат, че Реформаторският блок иска да прави реформи и може да бъде мозъкът зад мускулите на Борисов, за едно стабилно дясно управление.

Наскоро до прозрението, че РБ е мъртъв стигна един политолог, завършил в Оксфорд. Забележително е колко време му трябваше да проумее това, което бе очевидно и безспорно още на втория месец след сформирането на правителството. Но да не забравяме, че всеки има право да се излага. Нещата приличат на онзи виц, в който сър Джон връщал няколко пъти прислужника си Джеймс, който панически искал да го уведоми за преливането на Темза. Накрая Джеймс събрал онази хладина, която иначе проявявал всеки ден, и отваряйки вратата казал: „Сър Джон, влиза Темза“.

6784929
Някой представя ли си Барак Обама да отстъпи на Тръмп своите прерогативи дори за 15 минути, преди да настъпи определеният от Конституцията момент за това.

За да не изглежда бившата ирландска пастирка самотна в нелепостта си, тя бе подкрепена от група депутати, известни с това, че нищо не става от тях и се пускат да тиражират само най-нелепите опорни точки, с които водещите народни представители от парламентарните им групи категорично не желаят да се излагат. Например Цвета Караянчева от ГЕРБ обясни, че Румен Радев бил дезертирал от отговорностите си, отказвайки да участва в съставянето на служебен кабинет преди да положи клетва и да стъпи в длъжност. В същия дух се изказа и Костадин Марков от Реформаторския блок.

Те бяха смелите амбразурчици, застанали зад Плевнелиев в апела му да назначи служебен кабинет с имена, посочени от Румен Радев. Още сега, преди новоизбраният президент да има каквато и да било формална власт. Колко точно глупав трябва да е човек за да поеме отговорност и да възложи отговорност на хора, на които вярва, че да ги прати в служебно правителство, което цял месец да управлява с враждебно настроен парламент и така косвено да провали дори себе си преди реално да поеме някаква власт и отговорности?

Господин Плевнелиев, госпожо Караянчева, господин Марков, какво би станало, ако Барак Обама позволи на Доналд Тръмп само за един час да се разпорежда в овалния кабинет преди инагурацията си? Моля ви, извадете си главите от задниците, защото в противен случай хората няма да са сигурни какво виждат, дори, когато ходите изправени. Или както американците казват „unf…ck yourself“.

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>